© gva

Kinderoogartsen waarschuwen voor schadelijke UV-stralen

Zo’n 82 procent van de kinderen draagt op een zonnige dag meestal geen zonnebril. Dat is slecht nieuws, waarschuwen kinderoogartsen. “Wie de ogen niet beschermt, kan later cataract krijgen.”

In Nederland wil het Oogfonds vermijdbare blindheid en slechtziendheid een halt toeroepen met een campagne om ouders bewust te maken van de tere oogjes van hun kind. ‘Vergeet je zonnebril niet’, heet de campagne. “De pupillen van kinderen zijn groter en hun ooglenzen bevatten minder beschermend pigment”, aldus het Oogfonds. “Kinderogen zijn daardoor extra kwetsbaar voor uv-stralen.”

Op zonnige dagen als deze is dat iets om bij stil te staan. Uit een enquête van het Oogfonds blijkt namelijk dat te weinig ouders hun kind bij zonnig weer een zonnebril laten dragen. 44 procent van de ouders gaf aan dat hun kind zelden een zonnebril draagt, 38 procent zelfs nooit.

Nochtans is het met onze ogen zoals met onze huid: schade stapelt zich op. Wie als kind geen zonnecrème heeft gesmeerd, kan op latere leeftijd huidkanker krijgen. “Wie de ogen niet beschermt, kan later staar of cataract krijgen, of ‘leeftijdsgebonden maculadegeneratie’, een aandoening aan het netvlies waardoor het zicht achteruit blijft gaan”, legt het Oogfonds uit. “Twintig procent van alle staar wordt veroorzaakt door blootstelling aan uv-straling.”

Lees vrijdag het volledige artikel in Gazet van Antwerpen