Franse tieners wilden aanslag plegen

President van Frankrijk François Hollande. Foto: AFP

Franse tieners wilden aanslag plegen

Print

De Franse politie heeft plannen verijdeld voor een aanslag op een militair opleidingscentrum in de Pyreneeën. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve bekendgemaakt. De drie jongeren die werden aangehouden planden er de korpschef te ontvoeren en daarna voor de camera terecht te stellen.

Twee tieners van 17 en 19 jaar oud werden maandag aangehouden omdat ze samen met een 23-jarige voormalige matroos van de Franse marine een aanslag gepland zouden hebben. De drie, opgepakt in Bouches-du-Rhône, de Rhône en Yvelines - zouden die plannen ondertussen bekend hebben. Een vierde verdachte van 16 jaar werd ondertussen weer vrijgelaten.

De verdachten wilden ergens tussen december 2015 en januari 2016 binnendringen in het fort Béar, in de 19de eeuw gebouwd in de Pyreneeën en tegenwoordig een opleidingsplaats waar Franse paracommando’s getraind worden. Het doel zou geweest zijn om daar de hoogste in rang te kidnappen en hem nadien te onthoofden. Dat zouden de jongemannen filmen met een GoPro-camera, om de beelden later te verspreiden via internet.

De minderjarige verdachte, één van de belangrijkste aanstokers achter de aanslag, kwam eind 2014 op de radar van het Franse gerecht. Hij was erg actief op sociale media en zou daar meermaals zijn wens hebben uitgedrukt om naar Syrië te vertrekken. De jongeman werd in de gaten gehouden en zo kwamen de speurders de drie anderen op het spoor.

Het zou ook de 17-jarige geweest zijn die de aanslag effectief wilde uitvoeren, maar het was de voormalige militair die met de gedetailleerde plannen kwam en voorstelde om het opleidingscentrum te viseren. Eén van de verdachten zou daar ook al ter plaatse geweest zijn. Het doel van de aanslag en de Franse nationale feestdag die naderde, noopten het gerecht er naar eigen zeggen toe maandag actie te ondernemen.

MEEST RECENT