Wetenschappers berekenen wanneer je ten laatste aan kinderen moet beginnen

Mama

Wetenschappers berekenen wanneer je ten laatste aan kinderen moet beginnen

Print

Wil je drie kinderen? Dan heb je het meeste kans op slagen als je er op je 23ste aan begint, berekenden wetenschappers aan het Rotterdamse Erasmus University Medical centre.

Koppels beginnen steeds later aan kinderen, dus berekenden de Rotterdamse wetenschappers samen met internationale collega’s wanneer je het meeste kans hebt om nog het gewenst aantal kinderen te krijgen. Vooral de leeftijd van de vrouw is daarbij cruciaal, want mannen blijven langer vruchtbaar. Vrouwen die graag drie kinderen willen, hebben 90 procent kans dat het op natuurlijke wijze lukt als ze er aan beginnen op 23 jaar. Op 31 jaar wordt die slaagkans 75 procent, op 35 vijftig procent. Wie twee kinderen wil, heeft negentig procent kans op slagen op 27 jaar, 75 procent op 34 jaar en 50 procent op 38 jaar. Voor één kind kan je er nog aan beginnen op je 32ste om 90 procent slaagkans te hebben, op 37 wordt dat 75 procent, op 41 vijftig procent. Met behulp van IVF kan die leeftijd nog enkele jaren verhoogd worden.

De onderzoekers baseerden zich op onderzoek van historische gegevens van grote groepen mensen waarvan geweten is dat ze streefden naar een zo groot mogelijk gezin. Daarop werd een computermodel met wiskundige formules toegepast. De onderzoekers benadrukken wel dat de resultaten gemiddelden zijn en dat de vruchtbaarheid van vrouw tot vrouw kan verschillen.

NIET TE MISSEN