Roofvogel uit het zuiden gespot in gebied Groot Schietveld

Print

Een slangenarend in volle vlucht. Het dier heeft een spanwijdte van 1,62 tot 1,78 meter. Foto: Swa Bouvé

Brecht / Wuustwezel -

Het Groot Schietveld tussen Brecht en Wuustwezel heeft hoog bezoek. De slangenarend is er op zoek naar adders. Hij komt uit het Middellandse Zeegebied.

De jongste jaren komt deze vogel wel meer voor in onze contreien. Toch blijft het een zeldzame en boeiende waarneming. “Het zijn meestal jonge dieren, die afdwalen naar Noord-Europa”, zegt Gerald Driessens van Natuurpunt. “De oudjes moeten op zoek naar voedsel voor hun jongen. Jonge slangenarenden gaan daarom zwerven en vliegen verder noordwaarts. Dat zelfde fenomeen zie je ook bij gieren.”

Dat de slangenarend net in het Groot Schietveld ronddwaalt, is geen toeval. Daar huist een van de belangrijkste adderpopulaties van Europa. “Zoals zijn naam doet vermoeden, leeft de slangenarend vooral van slangen. Wanneer er geen slangen voorhanden zijn, stelt hij zich tevreden met andere reptielen zoals hagedissen of met kikkers, padden, ratten of muizen”, vult Driessens aan.

Jonge dieren

Een slangenarend is een vrij grote arend van zo’n 62 tot 69 centimeter lang en met een spanwijdte van 1,62 tot 1,78 meter. Het lichaam van een volwassen slangenarend heeft een lichte kleur, terwijl zijn kop donker kleurt, net alsof hij een bivakmuts draagt. De arend uit het Groot Schietveld heeft dan weer een lichte kop, wat erop wijst dat het nog om een jong exemplaar gaat.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio