Aanvoerder van Belgian Lions stopt: ‘Tijd om fakkel door te geven’

Foto: BELGA

Aanvoerder van Belgian Lions stopt: ‘Tijd om fakkel door te geven’

Print

Guy Muya stopt als speler van de Belgische nationale mannenbasketbalploeg. Dat maakt hij donderdag via Facebook bekend. ‘De jeugd staat klaar’, schrijft de 32-jarige guard.

‘Ik draag al sinds twaalf jaar met fierheid het truitje van de nationale ploeg, maar ik denk dat het moment is gekomen om de fakkel door te geven’, zegt de Belg met Congolese roots. ‘Het was een eer kapitein te zijn van de Lions tijdens de vier voorbije jaar. De jeugd staat klaar om de uitdaging van het volgende EK aan te nemen. Ik vertrek dus met een gerust hart.’

Muya nam deel aan twee EK’s (in 2011 en 2013). Hij ruilde in het tussenseizoen kampioen Oostende voor Brussels, waar hij voor drie jaar tekende. Daarvoor speelde hij bij onder andere Bergen, Luik en in Spanje in Burgos en La Palma.

De Belgian Lions nemen in september voor de derde keer op rij deel aan het EK, dat dit jaar in vier verschillende landen wordt gespeeld. In de Letse hoofdstad Riga treft België in groep D Letland (05/09), Estland (06/09), Litouwen (07/09), Tsjechië (09/09) en Oekraïne (10/09). De eerste vier van de groep gaan door naar de achtste finales.

De Belgen werden in 2011 21e op het EK, in 2013 negende.

MEEST RECENT