© Tdk

© GVAGVA

1 / 2

Benefiet op komst om rijwiel te kopen voor zwaar autistische jongen

“Collin droomt ervan om met de fiets te rijden”

De achttienjarige Collin Capozzi uit Liezele (Puurs) is zwaar autistisch. Zijn enige uitlaatklep zijn fietstochtjes. Maar dat kan alleen met een speciale (en dure) fiets. Daarom organiseren vrienden een benefiet om geld in te zamelen, zodat Collin zijn fiets kan kopen.

Theo Derkinderen

Collin heeft een autisme spectrum stoornis (ASS). “Er zijn zeven soorten autisme. Onze zoon heeft van elke soort een stukje. Met als gevolg dat hij een zware mentale beperking heeft. Praten is zelfs onmogelijk”, zeggen mama Paula en papa Gino. “Collin verblijft al tien jaar in Blijdorp, een instelling voor mensen met een mentale beperking. Daar heeft hij zelfs een begeleider die zich alleen met hem bezighoudt. Als hij thuis is, brengt alleen een fietstochtje hem tot rust.”

Maar fietstochtjes met een zwaar autistische jongen zijn niet eenvoudig. “Enkele jaren geleden hebben we een tandem aangekocht. Ik zat dan vooraan en Collin achteraan”, gaat Paula verder. “We hebben de tandem laten aanpassen met een elektrische motor. Omdat ik de enige ben die ook echt trap en snelheid maak. Collin peddelt gewoon mee.”

Maar ook de tandem was niet de ideale oplossing om met de jongen te gaan fietsen. Die oplossing werd echter wel gevonden bij een bedrijf dat speciale fietsen ontwikkelt. “Het gaat om een driewieler waar twee mensen naast elkaar kunnen zitten. Bij het streekmuseum De Zilverreiger in Weert kunnen zo’n fietsen worden gehuurd. Dat hebben we natuurlijk al enkele keren gedaan. Echt, dat is de ideale fiets voor Collin. Op dat rijwiel leeft hij zich helemaal uit.”

8000 euro

Het prijskaartje voor zo’n fiets bedraagt al gauw 8000 euro. En daarvoor organiseren vrienden van het gezin binnenkort een benefiet: een spaghettislag in Liezele, half september.

Lees dinsdag meer in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio