Vorig jaar ruim 280.000 proefdieren gebruikt in Vlaamse labo’s

Foto: Marc de Haan

Vorig jaar ruim 280.000 proefdieren gebruikt in Vlaamse labo’s

Print

Wetenschappers hebben in 2014 voor fundamenteel en toegepast onderzoek exact 280.416 proefdieren gebruikt in de 129 Vlaamse laboratoria die met proefdieren werken. Dat zegt het Vlaams departement Leefmilieu, Natuur en Energie.

Het is de eerste keer dat Vlaanderen de cijfers communiceert. Dierenwelzijn zit met de zesde staatshervorming sinds 1 juli 2014 bij de deelstaten. Voor 2013 rapporteerde de federale overheidsdienst Volksgezondheid 626.742 proefdieren in de 356 Belgische labo’s.

Het merendeel van de ‘Vlaamse’ proefdieren, 256.396, wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Het gaat om fundamenteel onderzoek, bijvoorbeeld naar het zenuwstelsel, of toegepast onderzoek, bijvoorbeeld naar kanker bij de mens.

De resterende zowat 24.000 dieren werden gebruikt voor andere zaken, bijvoorbeeld testen voor kwaliteitscontrole, of veiligheids- en toxiciteitstesten vooraleer vaccins en geneesmiddelen op de markt komen, verduidelijkt het departement.

Muizen, ratten en zebravisjes (vaak larven) zijn de drie diersoorten die het meest bij dierproeven gebruikt worden: respectievelijk 136.919, 42.675 en 56.437.

Muizen worden bijvoorbeeld gebruikt voor neurologisch onderzoek naar alzheimer, dementie, ALS en de ziekte van Parkinson. Muizen worden ook bij onderzoek naar leukemie ingezet. Ratten worden ook gebruikt bij onderzoek naar epilepsie. Zebravisjes worden meer en meer in wetenschappelijk onderzoek naar toxische chemicaliën gebruikt.

Er werden ook 38 apen gebruikt. Het gaat om rhesusapen voor fundamenteel onderzoek naar het zenuwstelsel aan de K.U.Leuven.

Voorafgaand aan elke test is een toelating nodig van een ethische commissie. Alternatieven om zo het aantal dierproeven te laten dalen, worden onderzocht. Testen van cosmetica of de ontwikkeling van tabaksproducten zijn verboden.

Nu in het nieuws