Wereldleiders reageren op Griekenland-akkoord

Foto: AFP

Wereldleiders reageren op Griekenland-akkoord

Print

De Franse president Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben als één van de eersten gereageerd op de overeenkomst die ze deze ochtend sloten rondom de crisis met Griekenland.

Hollande sprak van een moedige keuze van de Griekse premier Tsipras. ‘Het is een historische beslissing die vandaag genomen is door de EU en het is een moedige keuze van Tsipras om zich hierachter te scharen.’

Angela Merkel hield het zakelijker. Over gevoelens wou de Duitse bondskanselier het niet hebben, wel over het geld dat voor het akkoord nodig was. ‘Er zal 82 tot 86 miljard euro gedurende drie jaar uitgetrokken worden om Griekenland te helpen. Het zal een lange en moeilijke weg worden die Griekenland moet bewandelen vooraleer ze uit de economische dip zijn geklauterd. De hervormingen die vandaag zijn goedgekeurd zullen zwaar vallen voor het land.’

Voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker sprak dan weer over het einde van de verhalen rondom de gevreesde Grexit. ‘Het heeft tijd gekocht, maar er komt geen Grexit.’

‘We hebben voor de weg van solidariteit gekozen’, liet Belgisch premier Charles Michel weten. ‘Griekenland is er vandaag mee akkoord gegaan om eindelijk zijn verantwoordelijkheden te beginnen opnemen.’

De Nederlandse premier Mark Rutte moest dan weer erkennen dat met het akkoord hij zijn eigen verkiezingsbelofte naar de Nederlandse kiezers niet is nagekomen. 

Hij had immers beloofd dat er geen geld meer naar de Grieken zou gaan. Er zijn evenwel verzachtende omstandigheden, zo zei Rutte maandag na een speciale eurotop in Brussel waar de noodlijdende Grieken onderhandelingen over een pakket maatregelen van ruim 80 miljard euro zijn beloofd.

 

"Als dit doorgaat, als dat programma er komt, dan kan ik die verkiezingsbelofte niet houden", zei Rutte. "Want dan gaat er extra geld naar Griekenland. Zo simpel is het", erkende de premier, die het een "slechte zaak" vond dat hij zijn belofte moet breken. Rutte had het over verzachtende omstandigheden: zo zal het de Nederlandse begroting niet raken en er hoeft niet bezuinigd te worden. Het Nederlandse geld zit al in het Europees reddingsfonds ESM, dat de Grieken zou kunnen gaan helpen. Bovendien had "niemand kunnen vermoeden en ik heb dat niet kunnen voorzien, dat de Griekse politieke omstandigheden zo dramatisch zouden wijzigen", zei Rutte. Rutte had het over "een verschrikkelijk grote som geld" die de Grieken nodig hebben. De eurolanden zullen werken om het totaalbedrag naar beneden te krijgen, zei hij. De Nederlandse regeringsleider wilde een grexit nog niet helemaal uitsluiten. "Ik doe daar geen voorspelling over", zei hij.

 

Tegenkanting

De Spaanse geestesgenoten van het Griekse Syriza zijn niet te spreken over het akkoord dat maandag is afgesloten over het derde hulpprogramma voor Griekenland. Voormalig Europarlementslid Pablo Echenique van Podemos spreekt van een "financiële staatsgreep".

 

"Wat men van plan is in Griekenland, is het plegen van een financiële staatsgreep en het omvormen van Griekenland tot een protectoraat", hekelt Echenique, intussen regionaal parlementslid. Als eerste Podemosser die reageert, besluit hij dat "de Europese solidariteit niet bestaat". De Griekse saga wordt van erg nabij gevolgd in Spanje, waar er eind dit jaar parlementsverkiezingen gepland staan. Het extreem-linkse Podemos - vaak in één adem genoemd met het Syriza van de Griekse premier Alexis Tsipras - is er in iets meer dan een jaar tijd uitgegroeid tot de derde politieke formatie.

 

Nu in het nieuws