Europa bereikt akkoord over Griekenland + Oproep

Print
De staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden hebben een akkoord bereikt over de Griekse crisis. Dat heeft onze eigen premier Charles Michel laten weten op Twitter en wordt ook bevestigd door voorzitter Donald Tusk. Griekenland gaat daarmee akkoord om enkele drastische maatregelen door te voeren. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt het een lange, zware weg vooraleer Griekenland terug uit zijn economische crisis is gekropen. De Griekse premier Tsipras zelf spreekt van een hard gevecht om tot een akkoord te komen. Ondertussen bekijkt de Europese Centrale Bank of ze al dan niet noodsteun voorzien voor de Griekse banken.

De leiders van de eurozone zochten al sinds zondagnamiddag naar een oplossing voor de Griekse crisis.

Omstreeks 05.00 uur legde voorzitter Donald Tusk een compromisvoorstel op tafel, maar dat stuitte op hardnekkige weerstand bij de Griekse premier Alexis Tsipras. Tusk, Tsipras, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande hebben zich daarop opnieuw afgezonderd om een oplossing te vinden.

Omstreeks 9 uur kwam dan toch het bericht dat er een akkoord was bereikt.

 

 

 

 

De staatshoofden en regeringsleiders van de negentien eurolanden hadden toen al bijna zeventien uur onderhandeld over een hele batterij verstrekkende besparingen en economische hervormingen die de Griekse regering moest uitvoeren in ruil voor een nieuw steunprogramma. Griekenland heeft dringend geld nodig. Zo niet dreigt het land spoedig bankroet te gaan en wenkt een vertrek uit de eurozone.

“Tusk wil de eurotop binnen tien minuten opnieuw bijeenroepen met een compromisvoorstel”, zo tweette de woordvoerder van de Poolse voorzitter van de vergaderingen van de Europese leiders. De politieke chefs van de monetaire unie onderhandelen inmiddels al meer dan twaalf uur over de verstrekkende besparingen en hervormingen die de Griekse regering moet aanvaarden in ruil voor de financiële redding van het armlastige euroland. Het voorstel werd niet met veel plezier onthaald in Griekenland.  “Dit is niet eens een compromis”, zuchtte een Griekse regeringsbron. Vooral het fonds voor de verkoop van Griekse activa en de betrokkenheid van het IMF in een nieuw steunprogramma blijft de Grieken tegen de borst stuiten. Intussen liggen er ook nog andere knelpunten op tafel. Zo vraagt de Nederlandse premier Mark Rutte compensaties voor eerder afgesproken hervormingen die de huidige regering dit jaar ongedaan heeft gemaakt.

Krtiek uit verschillende hoeken

De scherpere voorwaarden die Griekenland krijgt voorgelegd, stuiten op felle kritiek bij verschillende economen. Zo stelt de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Paul Krugman dat de voorstellen voor Griekenland overeenkomen met het afstaan van nationale soevereiniteit. Ook op Twitter wordt heel wat kritiek geleverd, doorgaans onder de hashtag #ThisIsACoup.

De staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden onderhandelen in Brussel over nieuwe financiële steun voor Griekenland. In een voorbereidende tekst hebben de ministers van Financiën alvast de voorwaarden voor een nieuw steunprogramma fors opgeschroefd. Zo moet Griekenland tegen woensdag een aantal wetten door het parlement loodsen, bijkomende voorwaarden op het vlak van pensioenen, arbeidsmarkt, belastingen en btw aanvaarden en strenge eisen slikken inzake privatiseringen, met inbegrip van een privatiseringsfonds.

In een column op de website van de krant The New York Times doet de Amerikaanse econoom Paul Krugman de voorstellen af als “waanzin”. “Dit gaat de wreedheid voorbij en is pure wraakzucht, volledige vernietiging van de nationale soevereiniteit, zonder hoop op herstel. Het is vermoedelijk bedoeld als een aanbod dat Griekenland niet kan aanvaarden. Maar zelfs dan is het een grotesk verraad van alles waar het Europese project voor hoort te staan”, zo klinkt het.

Eerder had ook al de Amerikaan Joseph Stiglitz, net als Krugman winnaar van een Nobelprijs voor de Economie, hard uitgehaald. Hij verwijt de eurolanden, en dan vooral Duitsland, een gebrek aan solidariteit. “Je kan geen eurozone beheren zonder een minimum aan solidariteit. Deze crisis ondergraaft volledig de gemeenschappelijke visie en de Europese solidariteit. Het is een ramp”, zo verklaarde de gewezen hoofdeconoom van de Wereldbank in de marge van een conferentie in Addis Abeba. Stiglitz oordeelde dat het “onredelijk” is om “nog meer” van Griekenland te vragen.

De Britse krant The Guardian citeert dan weer een hooggeplaatste Europese ambtenaar die het plan afdoet als het “uitgebreid mentaal waterboarden” van Griekenland.

Ook op de sociale media wordt massaal kritiek geuit op de voorstellen van de eurogroep. In vele landen is #ThisIsACoup - waarmee wordt aangegeven dat Griekenland onder curatele wordt geplaatst - de meest gebruikte hashtag op Twitter. In Griekenland zelf blijkt daarnaast ook #TsiprasLeaveEUSummit erg populair.

Beurzen kennen opkikker

De Europese beurzen zijn maandag met winsten van 1 procent en meer geopend, net nadat de leiders van de eurolanden een akkoord hadden bereikt over de Griekse crisis. De Brusselse sterindex Bel20 startte de dag met een winst van 1,1 procent.

 

In Londen opende de FTSE-100-index 0,94 procent hoger, terwijl de Dax, de sterindex op de beurs van Frankfurt, opende met een winst van 1,53 procent. De Amsterdamse AEX-index noteerde kort na opening 1,3 procent hoger.

ECB verhoogt steun aan Griekse banken niet 

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft maandag besloten het bedrag dat als noodsteun aan Griekse banken kan worden verleend niet te verhogen. Dat meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

 

De ECB heeft het maximale bedrag dat via de Griekse centrale bank aan noodsteun (ELA) kan worden verleend al ruim twee weken niet meer verhoogd. Mede daardoor zijn de Griekse banken al twee weken dicht. Vlak voor het bericht over het nieuwe ECB-besluit naar buiten kwam, maakte het Griekse ministerie van Financiën al bekend dat de banken voorlopig nog dicht blijven. Griekenland bereikte maandagochtend na een urenlange vergadering een akkoord met de andere eurolanden, waardoor het land weer uitzicht kreeg op nieuwe financiële hulp. In ruil daarvoor moet het Griekse parlement voor woensdag een reeks bezuinigings- en hervormingsmaatregelen aannemen. Mogelijk wacht de ECB op de uitkomst van dat proces, voordat eventueel wordt besloten de noodsteun voor de banken weer te verhogen. Een van de hete hangijzers is de oprichting van een privatiseringsfonds voor de verkoop en exploitatie van Griekse staatseigendommen. De opbrengsten daarvan moeten deels worden gebruikt om de banken te herkapitaliseren.

De belangrijkste punten van het akkoord: 

- Het Griekse parlement moet ernstig hervormd worden. En een paar van die hervormingen moeten al voor woensdag plaatsvinden. Een belangrijk punt daarbij zou het heffen van btw zijn. Ook het pensioenenplan zou herzien moeten worden en ernstig bijgeschaafd.

- Griekenland mag niet meer treuzelen. Voorheen werden ze ervan beticht alles maar op de lange baan te schuiven, iets wat heel wat andere Europese landen vreselijk de keel begon uit te hangen. Zeker toen de problemen alsmaar dringender werden. Tusk eist nu dat de Grieken exacter gaan werken en bij alles aangeven wanneer ze wat gaan doen.

- Athene moet werk maken van het privatiseren van de overheidsbezittingen.

- Griekenland zou na berekeningen zo’n 82 tot 86 miljoen euro nodig hebben, een flink deel daarvan moet naar de Griekse banken gepompt worden om die hun zwakke marktpositie te versterken. Het zou in totaal gaan om een 25 miljard euro.

- Staatseigendommen worden beter gemonitord. Zo komt er een privatiseringsfonds voor de verkoop en de exploitatie van dergelijke eigendommen. Daardoor zou de schuldenberg drastisch verlaagd kunnen worden.

-Griekenland krijgt een overbruggingskrediet van zo’n 12 miljard euro om tot midden augustus de meest dringende betalingen te kunnen uitvoeren. De ministers van Financiën van de eurolanden moeten zich nu nog buigen over een concreet plan.

Woord van het jaar

Naast al het economische nieuws brengen enkele taalkundigen ook een positieve noot over de 'Grexit'. Volgens hen zou de veelgebruikte term zelfs 'Woord van het Jaar' kunnen worden. 

Neologie, saillant genoeg een term van Griekse origine, houdt zich bezig met de vorming van nieuwe woorden (neologismen). Grexit, samengesteld uit Griekenland en exit, is er zo een. "Ik denk dat grexit een redelijke kanshebber is om Woord van het jaar te worden", aldus taalkundige Vivien Waszink, die als lexicograaf verbonden is aan het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL). "Het hangt er wel vanaf hoe lang het woord gebruikt wordt, maar als het aan het eind van het jaar nog steeds te horen en te lezen is, of op een lijstje staat dan maakt grexit een goede kans. Vaak zie je echter wel dat het woorden zijn die wat dichter bij huis liggen die de verkiezing winnen, zoals participatiesamenleving (de winnaar van 2013, red.)." Het INL schrijft de verkiezing van het Woord van het jaar niet zelf uit - dat doet Van Dale - maar houdt zich wel bezig met onderzoek naar woordgebruik, zoals neologismen. "Zo hadden we afgelopen week 'prexit' als neologisme van de week", geeft Waszink aan. Prexit verwijst naar de mogelijke uittreding van Puerto Rico uit de dollarzone. Net als grexit is het een goed voorbeeld van 'blenden', de techniek om nieuwe woorden te vormen uit samenstellingen die in elkaar worden geschoven. "En je ziet veel meer nieuwe woorden die op deze manier worden gevormd. Pontifexit, benedixit en trixit zijn ook zulke woorden. Mensen herkennen het, ze snappen hoe het regeltje werkt." Naast agreekment en grexit, gebruiken twitteraars ook veelvuldig woorden als grescue en graccident. Dit soort 'geblende' woorden ontstaan tegenwoordig vooral op Twitter, maar de techniek is volgens Waszink niet nieuw. "Je zag het vroeger al met traditionele krantenkoppen, waar journalisten soms nieuwe woorden in moesten persen. Ruimtegebrek speelt daarin een grote rol, kijk ook naar de vroegere sms-taal. Ook op Twitter is de ruimte beperkt. Dat dwingt mensen tot creativiteit en dat is juist leuk."

Wij zijn op zoek naar Vlamingen die momenteel in Griekenlang verblijven en ons iets meer kunnen vertellen over de sfeer daar. Hoe reageren de Grieken op de aangekondigde maatregelen, hoe is de sfeer bij de plaatselijke bevolking? Bent u iemand die hier meer over kan vertellen? Stuur ons dan zeker uw contactgegevens, de plaats waar u momenteel verblijft in Griekenland en de plaats waar u voorheen woonde in België door naar hier@reageren.be. Vergeet ook uw telefoonnummer niet te vermelden zodat we u kunnen contacteren. 

 

Nu in het nieuws