Komt ultieme oplossing voor Grexit van deze man?

Foto: AP

Komt ultieme oplossing voor Grexit van deze man?

Print

Na een onderbreking van bijna vijf uur zijn de staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden opnieuw in plenaire vergadering bijeengekomen om een oplossing te zoeken voor de Griekse crisis. Op tafel ligt een eerste compromisvoorstel van voorzitter Donald Tusk, maar dat stuit op verzet bij de Griekse premier Alexis Tsipras.

“Tusk wil de eurotop binnen tien minuten opnieuw bijeenroepen met een compromisvoorstel”, zo tweette de woordvoerder van de Poolse voorzitter van de vergaderingen van de Europese leiders. De politieke chefs van de monetaire unie onderhandelen inmiddels al meer dan twaalf uur over de verstrekkende besparingen en hervormingen die de Griekse regering moet aanvaarden in ruil voor de financiële redding van het armlastige euroland.

Tusk had even voor middernacht de plenaire vergadering opgeschort om via aparte onderonsjes meer vaart in de onderhandelingen te steken. Zo zat hij onder meer samen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Francois Hollande en de Griekse premier Alexis Tsipras om knelpunten als de privatisering van Griekse staatseigendommen te bespreken.

Het is maar de vraag of het voorstel van Tusk voor een snelle doorbraak kan zorgen. “Dit is niet eens een compromis”, zuchtte een Griekse regeringsbron. Vooral het fonds voor de verkoop van Griekse activa en de betrokkenheid van het IMF in een nieuw steunprogramma blijft de Grieken tegen de borst stuiten. Intussen liggen er ook nog andere knelpunten op tafel. Zo vraagt de Nederlandse premier Mark Rutte compensaties voor eerder afgesproken hervormingen die de huidige regering dit jaar ongedaan heeft gemaakt.

Kritiek van economen

De scherpere voorwaarden die Griekenland krijgt voorgelegd, stuiten op felle kritiek bij verschillende economen. Zo stelt de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Paul Krugman dat de voorstellen voor Griekenland overeenkomen met het afstaan van nationale soevereiniteit. Ook op Twitter wordt heel wat kritiek geleverd, doorgaans onder de hashtag #ThisIsACoup.

De staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden onderhandelen in Brussel over nieuwe financiële steun voor Griekenland. In een voorbereidende tekst hebben de ministers van Financiën alvast de voorwaarden voor een nieuw steunprogramma fors opgeschroefd. Zo moet Griekenland tegen woensdag een aantal wetten door het parlement loodsen, bijkomende voorwaarden op het vlak van pensioenen, arbeidsmarkt, belastingen en btw aanvaarden en strenge eisen slikken inzake privatiseringen, met inbegrip van een privatiseringsfonds.

In een column op de website van de krant The New York Times doet de Amerikaanse econoom Paul Krugman de voorstellen af als “waanzin”. “Dit gaat de wreedheid voorbij en is pure wraakzucht, volledige vernietiging van de nationale soevereiniteit, zonder hoop op herstel. Het is vermoedelijk bedoeld als een aanbod dat Griekenland niet kan aanvaarden. Maar zelfs dan is het een grotesk verraad van alles waar het Europese project voor hoort te staan”, zo klinkt het.

Eerder had ook al de Amerikaan Joseph Stiglitz, net als Krugman winnaar van een Nobelprijs voor de Economie, hard uitgehaald. Hij verwijt de eurolanden, en dan vooral Duitsland, een gebrek aan solidariteit. “Je kan geen eurozone beheren zonder een minimum aan solidariteit. Deze crisis ondergraaft volledig de gemeenschappelijke visie en de Europese solidariteit. Het is een ramp”, zo verklaarde de gewezen hoofdeconoom van de Wereldbank in de marge van een conferentie in Addis Abeba. Stiglitz oordeelde dat het “onredelijk” is om “nog meer” van Griekenland te vragen.

De Britse krant The Guardian citeert dan weer een hooggeplaatste Europese ambtenaar die het plan afdoet als het “uitgebreid mentaal waterboarden” van Griekenland.

Ook op de sociale media wordt massaal kritiek geuit op de voorstellen van de eurogroep. In vele landen is #ThisIsACoup - waarmee wordt aangegeven dat Griekenland onder curatele wordt geplaatst - de meest gebruikte hashtag op Twitter. In Griekenland zelf blijkt daarnaast ook #TsiprasLeaveEUSummit erg populair.

Nu in het nieuws