© RTBF

Gelekt: Geheime conventie met Electrabel

De Franstalige openbare omroep RTBF heeft vrijdag op zijn website de conventie uit 2014 gepubliceerd tussen de Belgische Staat, Electrabel en EDF over de verlenging van de levensduur van de kerncentrale Tihange I. De groenen wilden die tekst wereldkundig maken via een resolutie, maar Kamervoorzitter Siegfried Bracke vreest dat het parlement aansprakelijk kan worden gesteld en vroeg de groenen de gevoelige passages te schrappen. De conventie is op de RTBF-redactie beland, die ze op haar website afdrukte.

Ecolo-Groen dreigde er al langer mee de conventie openbaar te maken indien Energieminister Marie-Christine Marghem (MR) dat niet zou doen. Marghem weigerde evenwel, al gingen de bedrijven er wel mee akkoord de tekst te laten inkijken. Dat ging voor Kristof Calvo en Jean-Marc Nollet dan weer niet ver genoeg, waarop ze beslisten de conventie in een resolutie te gieten. Omwille van hun vrij spreekrecht als parlementslid zouden ze daardoor ingedekt zijn tegen schadeclaims van EDF en Electrabel.

Kamervoorzitter Bracke gaf echter geen groen licht voor de publicatie. Hij wil aansprakelijkheidsrisico’s vermijden en de geloofwaardigheid van de Kamer niet in het gedrang brengen, zoals hij ook schriftelijk toelichtte aan beide parlementsleden. Als gevolg daarvan belandt het dossier op de tafel van de conferentie van de voorzitters van de Kamer. De groenen hebben een dossier voor die conferentie voorbereid en daar een juridisch antwoord op de argumentatie van Bracke aan toegevoegd. Dat dossier, inclusief de conventie, kwam dus terecht bij alle leden van de vergadering, en via een ‘gunstige wind’ bij de RTBF.

Lees het document hier via de website van de RTBF.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER