© Photo News

‘Trojka wil niet Grieken, maar kapitaal multinationals redden’

De sp.a hekelt de voorstellen van de Europese Commissie, de ECB en het IMF voor hervormingen in Griekenland. ‘De trojka heeft een geheime agenda’, zegt voorzitter John Crombez. ‘Ze wil niet Griekenland redden maar het kapitaal van de multinationals.’

Crombez toonde zich eerder al kritisch voor de manier waarop de institutionele schuldeisers van Griekenland de crisis in het land aanpakken. Nu richt hij zijn pijlen op de ‘trojka’ omdat ze wetten zou willen terugdraaien die belastingontwijking door multinationals structureel aanpakken.

In maart van dit jaar keurde de Griekse regering een wet goed die een bronheffing van 26 procent invoerde voor transacties met belastingparadijzen of internationale transacties met postbusbedrijven. ‘Bijna de helft van alle buitenlands kapitaal in Griekenland wordt via Nederland en Luxemburg omgeleid, vooral via postbusvennootschappen. Nederland speelt een belangrijke rol in de kapitaalvlucht uit Griekenland’, zegt Crombez.

Uit de hervormingsvoorstellen van Commissie, ECB en IMF van 26 juni blijkt dat zij zulke wetten wil terugdraaien, terwijl ze ook vraagt dat het tarief van de vennootschapsbelasting verhoogd wordt van 26 naar 28 procent. Crombez: ‘In de praktijk komt dit neer op de vraag om lokale ondernemingen in Griekenland zwaarder te belasten, maar de belastingontwijking door grote multinationals blauwblauw te laten.’

Het zijn deze voorstellen van de instellingen die de Grieken afgelopen zondag verwierpen tijdens het referendum. Eerder had de Griekse regering zelf een verhoging van de vennootschapsbelasting tot 29 procent voorgesteld, in het kader van een bredere belastinghervorming.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio