“Vlaanderen staat gewoon stil met een Saeftinghedok erbij”

Print

Fernand Huts (rechts) en de Kruibeekse burgemeester Jos Stassen onlangs bij het feest van Katoen Natie in Doel: geen alliantie, wel vanuit verschillende invalshoeken eenzelfde analyse. Foto: Wim Hendrix, belga

Een bijkomend Waas megadok zal op heel Vlaanderen “een zeer duidelijk negatief economisch effect hebben”, waarschuwt Katoen Natie-baas Fernand Huts in een merkwaardig document.

Net op het ogenblik dat de Vlaamse regering zich voorbereidt om desnoods met een nooddecreet de havenuitbreiding in het Waasland en vooral de bouw van een Saeftinghedok door te drukken, slaat Huts op zijn manier toe om “zijn terughoudendheid” (sic) opzij te schuiven. En maakt hij “vanuit gezond boerenverstand en een grote zin voor de werkelijkheid” brandhout van de uitbreidingsplannen.

Huts zit daarmee op dezelfde golflengte als de Kruibeekse burgemeester Jos Stassen (Groen), die eerder verklaarde dat een Saeftinghedok de draagkracht van de regio zou overstijgen en meer lasten dan baten zou opleveren.

"Het Saeftinghedok zal nooit gebouwd worden, want het zou de haven, de stad en het Waasland ruï­neren door de grote negatieve economische minwaarden die het zou realiseren. Die zullen gigantisch zijn en op de kap komen van alle burgers en bedrijven, niet alleen van Antwerpen en het Waasland, maar van gans Vlaanderen", aldus Huts.