“Ultieme deadline voor Griekenland is eind deze week”

Foto: Yves Herman/reuters

“Ultieme deadline voor Griekenland is eind deze week”

Print

De top van de staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone is woensdag rond 22 uur afgelopen. De Griekse regering heeft van de leiders van de eurozone tot vrijdagochtend 8.30 uur de tijd gekregen om haar ultieme, gedetailleerde voorstellen in te dienen. Dat hebben Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker dinsdagavond gezegd. Juncker gaf voor het eerst toe dat de EU een Grexit-scenario heeft voorbereid, “in detail”.

Op dit moment is er, wegens het uitblijven van nieuwe voorstellen, geen basis voor onderhandelingen, zei Tusk na de eurotop. Donderdagavond wordt van Athene een ultiem pakket verwacht, luidde het. Juncker legde de deadline op vrijdagochtend 8.30 uur.

Daarna moeten de instellingen (Commissie, ECB en IMF) de voorstellen analyseren, waarna de eurogroep zich er vrijdagavond of zaterdag politiek over zal uitspreken. Vervolgens komen alle 28 Europese leiders zondagavond opnieuw samen.

Zowel Tusk als Juncker hanteerde heel sterke taal op de afsluitende persconferentie van de eurotop. “Ik heb nooit over deadlines willen spreken, maar de ultieme deadline is eind deze week”, zei Tusk.

Volgens Juncker, die met de nodige gebaren eiste dat de Grieken nu eindelijk eens duidelijk maken “waar ze naartoe willen”, is op dit ogenblik geen enkele hypothese uitgesloten. “We hebben een Grexit-scenario in detail voorbereid, een scenario voor humanitaire hulp aan Griekenland en ook een scenario voor een akkoord zodat we Griekenland in de euro kunnen houden, wat ik verkies.”

Nu in het nieuws