WIMBLEDON. Enkel Sharapova kan Williams van een nieuwe 'Serena-Slam' houden

Print

Serena Williams Foto: EPA

Topfavorietes Serena Williams en Maria Sharapova hebben zich dinsdag geplaatst voor de halve finale van Wimbledon. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Beide speelsters moesten tot aan het gaatje gaan om zich voorbij hun taaie tegenstanders te wringen. Ze ontmoeten elkaar nu in de halve finale.

Wimbledon: bekijk hier LIVE alle uitslagen!

Sharapova (WTA-4) had twee uur en drie kwartier nodig voor een 6-3, 6-7 (3/7) 6-2 zege tegen de Amerikaanse Coco Vandeweghe (WTA-47). Achteraf kloeg Vandeweghe over onsportief gedrag van Sharapova. De Amerikaanse verweet de Russin dat ze te veel bewoog tijdens de opslagspelletjes van de Vandeweghe. 'Dat kan ik niet sportief noemen. Ik probeer altijd zo fair mogelijk te spelen', aldus Vandeweghe. 'Ik heb er de stoelscheidsrechter op aangesproken, maar die deed daar niets mee. Op het einde van de tweede set heb ik dan gevraagd of ze schrik had om Maria hierop aan te spreken. Want als dat het geval was, zou ik er zelf wel iets van zeggen tegen haar.' Sharapova was zich achteraf van geen kwaad bewust. 'Ik heb niets speciaal gedaan en ik heb ook geen klachten gekregen. Het is wat het is. Ik ga hier niet over discussiëren.'

In de halve finales neemt de Sharapova het op tegen de Amerikaanse Serena Williams (WTA-1), een finale avant-la-lettre. Serena Williams rekende in haar kwartfinale af met Victoria Azarenka (WTA-24). De Wit-Russische maakte het Serena wel bijzonder lastig. Uiteindelijk werd het 3-6, 6-2 en 6-3 na een bijzonder hoogstaande wedstrijd. Azarenka bleef tot het allerlaatste punt knokken voor wat ze waard was, maar plooide finaal toch voor de power van Serena. 

Op naar een tweede 'Serena-slam'

De jongste van de Serena-zusjes heeft alvast de statistieken mee. Ze won Wimbledon al vijf keer en heeft al 20 grandslamtoernooien op haar palmares. De 33-jarige Amerikaanse is bovendien al 26 matchen op een grandslamtoernooi ongeslagen en won ook de voorbije edities van de US Open, Australian Open en Roland Garros. Als ze dit jaar opnieuw Wimbledon is ze dus de titelhoudster op de vier grootste toernooien ter wereld: de Serena-slam zoals het wordt genoemd. Die behaalde ze ook al in 2002-2003.

Sharapova won Wimbledon in 2004. Uitgerekend in de finale versloeg ze toen Serena. Het is slechts één van de twee overwinningen in 19 onderlinge confrontaties die de Russin kon behalen tegen Serena.  Op het heilige gras van Wimbledon nam Williams al twee keer revanche voor die verloren finale: in 2010 in de achtste finales en in 2012 in de finale van de Olympische Spelen.

Muguruza in haar eerste halve finale op Wimbledon

Radwanska staat in haar halve finale tegenover de Spaanse Garbine Muguruza (WTA-16). Die plaatste zich met 7-5, 6-3 winst tegen de Zwitserse Timea Bacsinszky (WTA-15). Radwanska kan zich een tweede keer voor de finale plaatsen. In 2012 verloor ze daarin van Serena Williams. Muguruza schaarde zich voor het eerst bij de laatste vier op een Grand Slam. In de confrontaties tussen Radwanska en Muguruza staat het 2-2 gelijk. Radwanska won in 2012 en 2014 de eerste twee ontmoetingen. Muguruza versloeg de Poolse dit seizoen al twee keer: in Sydney en Dubai, telkens in de achtste finales. Al hun duels vochten ze op hardcourt uit. 

Uitslagen

1-Serena Williams (U.S.) beat 23-Victoria Azarenka (Belarus) 3-6 6-2 6-3
13-Agnieszka Radwanska (Poland) beat 21-Madison Keys (U.S.) 7-6(3) 3-6 6-3
4-Maria Sharapova (Russia) beat CoCo Vandeweghe (U.S.) 6-3 6-7(3) 6-2
20-Garbine Muguruza Blanco (Spain) beat 15-Timea Bacsinszky (Switzerland)

Meer sportnieuws