© AFP

WHO spoort meer landen aan tot verhoging taks op tabak

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spoort meer landen aan om hogere taksen te heffen op tabakswaren. Duurdere tabaksproducten verminderen volgens een onderzoek duidelijk het roken, berichtte de organisatie dinsdag in de Filipijnse hoofdstad Manilla in haar jongste mondiale tabaksrapport. Wereldwijd heffen volgens WHO-cijfers slechts 33 van de 194 WHO-landen zo’n hoge taks op tabak, dat die drie vierde van de verkoopprijs uitmaakt. Dat is een prijs die de WHO redelijk acht.

rdc

‘De taksen op tabaksproducten verhogen is één van de meest efficiënte en goedkope methodes om de consumptie van dodelijke producten in te dijken en duidelijk hogere belastinginkomsten te bereiken’, deelde WHO-directrice Margaret Chan mee. Zonder nieuwe drastische maatregelen tegen tabaksgebruik zullen volgens de WHO tegen 2030 jaarlijks acht miljoen mensen aan de gevolgen van roken sterven. Vandaag zijn dat er zes miljoen, alle zes seconden één. Dat zijn meer doden dan door hiv/aids, malaria en tuberculose samen. Ondanks dat er in veel landen minder gerookt wordt, stijgt het aantal rokers wereldwijd door de bevolkingsgroei.

De WHO rekent roken tot een van de risicofactoren voor de wijdverbreide niet-besmettelijke ziektes, zoals kanker, hart- en longaandoeningen en diabetes. Daaraan sterven volgens de WHO jaarlijks 16 miljoen mensen voortijdig, met andere woorden voor hun 70ste levensjaar. Tachtig procent van de wereldwijd een miljard rokers leven volgens de WHO in landen met bescheiden of gemiddeld inkomen.

De WHO loofde de inspanningen van de Filipijnse regering, omdat ze de taks op tabak voortdurend heeft verhoogd. De Amerikaanse Kamer van Koophandel zou volgens een onderzoek van de New York Times geprobeerd hebben de regering in Manilla op andere gedachten te brengen. Hogere taksen spelen enkel in de kaart van smokkelaars, zou de Kamer aan de regering hebben geschreven. De krant lichtte ook banden toe tussen de Kamer van Koophandel en de tabaksindustrie. ‘We laten ons niet intimideren’, citeerde de Filipijnse staatssecretaris van Financiën Jeremias Paul.

MEER OVER Wereldgezondheidsorganisatie

Nu in het nieuws