Juncker: ‘Ik ben tegen een Grexit’

Foto: AFP

Juncker: ‘Ik ben tegen een Grexit’

Print

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is tegen een ‘Grexit’, dat heeft hij vandaag gezegd in het Europees Parlement.

De Luxemburger sprak het Parlement vanochtend toe over de Griekse crisis en de uitslag van het referendum van zondag. ‘Ik respecteer de Griekse stem, maar we moeten nu uitzoeken wat dat respect betekent’, klonk het. Hiermee verwees hij naar de bijeenkomst van de eurogroep vanmiddag en later vandaag de eurotop, met de Europese regeringsleiders.

Varoufakis

‘Het is onacceptabel dat de Griekse regering ons ‘terroristen’ noemt’, zei hij nog. Hiermee doelde hij op de uitspraken van Yanis Varoufakis van het afgelopen weekend. Varoufakis stapte gisteren op als minister van Financiën van Griekenland. Juncker betreurt het dat Griekenland de onderhandelingen staakte om tot een referendum over te gaan. ‘De Commissie en voorzitter hebben hard gewerkt aan een overeenkomst, als iedereen dat maar had gedaan.’ Hiermee kwam er nog een verwijt naar de opgestapte Varoufakis. Juncker lijkt blij te zijn dat de flamboyante Griek niet meer aan tafel zit.

Bal bij de Grieken

Maar ‘ondanks de moeilijke onderhandelingen kan Griekenland en de rest van Europa op de Europese Commissie rekenen’, zei de voorzitter nog. ‘De bal ligt nu bij Griekenland.’ ‘De Griekse overheid moet vandaag in Brussel uitleggen hoe we uit deze situatie kunnen komen.’

Nu in het nieuws