Eurolanden dinsdag bijeen na Grieks referendum

Foto: EPA

Eurolanden dinsdag bijeen na Grieks referendum

Print

De Griekse crisis leidt tot een tweede speciale Europese top over Griekenland in korte tijd. Komende dinsdag overleggen de leiders van de negentien eurolanden in Brussel over de uitkomst van het Griekse referendum.

Europees president Donald Tusk liet zondagavond weten dat de eurotop dinsdag om 18.00 uur begint. Hij reageerde daarmee onder meer op een verzoek van bondskanselier Angela Merkel van Duitsland en president François Hollande van Frankrijk, die dat eerder op de dag hadden voorgesteld.

Merkel en Hollande belden met elkaar, nadat bleek dat de Grieken met een grote meerderheid tegen de voorstellen van de Europese geldschieters hebben gestemd. De twee leiders komen maandag al bijeen in Parijs om te praten over de uitslag. De regeringsleiders en staatshoofden van de eurolanden hielden op 22 juni ook al een ingelaste top over Griekenland.

De ministers van Financiën van de eurolanden (eurogroep) komen eerder dinsdag onder leiding van Jeroen Dijsselbloem bijeen om de top voor te bereiden. Dijsselbloem noemde de uitkomst van het Griekse referendum zondagavond “uiterst betreurenswaardig” voor de toekomst van Griekenland. “Voor herstel van de Griekse economie zijn moeilijke maatregelen en hervormingen onvermijdelijk”, klonk het. Dijsselbloem wil nu verder wachten op initiatieven van de Griekse regering.

Met hun “neen” spraken de Grieken zich uit tegen de bezuinigingen en hervormingen die Griekenland door zou moeten voeren om nieuwe financiële steun te krijgen.

Nu in het nieuws