© BELGA

Van Overtveldt: “Griekse regering beslist over mogelijke Grexit”

Na de overwinning van het ‘nee’-kamp in het referendum ligt de bal nu in het kamp van de Grieken, zegt Minister van Financiën Johan Van Overtveldt. “Of er een ‘Grexit’ komt hangt volledig af van de beslissingen die de Griekse regering neemt.”

jns

“Uiteraard respecteren we het feit dat de Griekse bevolking een stem heeft uitgebracht”, reageert Van Overtveldt. “Al blijft het onduidelijk over welke vraag de Griekse bevolking zich precies heeft mogen uitspreken, aangezien de formulering van de stelling eerder vaag was. Ik wil ook nog eens benadrukken dat het ontwerp-voorstel van ‘de instellingen’ (IMF, EC en ECB) dat nu aan een referendum onderworpen werd ook niet meer dan een ontwerp was.”

Volgens Van Overtveldt moet er dan ook nog heel wat onderhandeld worden de komende weken. “In de loop van de volgende dagen en weken zal moeten blijken hoe de Griekse regering zich opstelt in verdere onderhandelingen. Voor de Ministers van Financiën van de Eurozone blijft het van groot belang dat de Griekse regering onder ogen ziet dat het land een aantal hervormingen nodig heeft om de economie terug op de rails te krijgen.”

Nu in het nieuws