© BELGA

Lefevere boos, Cavendish reageert bitsig op kritiek

Mark Cavendish (Etixx-Quick Step) kwam een fietstube te kort om een derde plaats te claimen op Neeltje Jans. Als de Manxman, en dus niet Cancellara, derde zou eindigen, pakte ploegmaat Tony Martin de gele trui. De Brit van Etixx-Quick Step reageerde nadien bitsig op Twitter, maar ploegmanager Lefevere legt de schuld toch bij Cavendish.

Tour de France op Sportwereld.be

‘De wind speelde me parten vandaag’, stelde Cavendish na de rit. ‘Het was wind op kop, en Mark (Renshaw, red.) zette me iets te vroeg af. Misschien hadden we beter kunnen wachten en reageren op een demarrage van iemand anders, maar dat zou ook riskant geweest zijn.’

Op Twitter werd er echter al snel geopperd dat Cavendish zich niet 100% zou gegeven hebben, waardoor ploegmaat Martin de gele trui aan zijn neus zag voorbij gaan. ‘Had ik derde kunnen worden, kon ik ook zeker winnen’, klinkt het. ‘Sommige imbecielen denken dat wielrennen een computerspelletje is. Het probleem is dat zo’n mensen een platform krijgen om te spreken op sociale media en in televisie-uitzendingen. Cancellara reed gewoon heel slim vandaag.’

Voor ploegmanager Lefevere was de gemiste podiumplaats van Cavendish echter wel een fout. ‘Ik ben helemaal niet blij vandaag. Dit was mogelijk onze allerlaatste kans op de gele trui. Cavendish stopte met sprinten, waardoor Martin het geel niet draagt morgen’, klonk het bij Lefevere...

ANALYSE. Waarom Cavendish en Martin vannacht best niet op dezelfde kamer slapen

© Belga

De tweede dag in de Ronde van Frankrijk leverde een bewogen etappe op: tussen Utrecht en Neeltje Jans werd het peloton gegeseld door wind, regen en waaiervorming. Aan de meet mochten vooral het Lotto-Soudal van André Greipel en het Trek van Fabian Cancellara vieren, bij Etixx-Quick Step zal de vreugde een stuk minder zijn. Een analyse...

Tour de France op Sportwereld.be

Etixx-Quick Step te gretig

'De tijdrit winnen, de gele trui pakken. En op dag twee het hele peloton op een waaier trekken, de rit winnen met Cavendish en dan zachtjes verder doen.' De visie van manager Patrick Lefevere op het openingsweekend van zijn Etixx-Quick Step. Maar uitgezonderd de beloofde waaier vielen de plannen van Etixx-Quick Step in Zeeland op zijn zachtst uitgedrukt in het water. Dat Tony Martin tweede werd in de tijdrit was geen schande. Je kan nu eenmaal niet alles winnen.

Dan maar over naar plan twee. De waaierrit. En of ze gretig waren de zwarthemden. Al vanaf kilometer één zetten Julien Vermote en Michal Golas zich op kop van het peloton om de vier ontsnapte renners in te tomen. En ook in de beslissende waaier - waar ze met zes renners de numerieke meerderheid hadden - waren Tony Martin, Zdenek Stybar en Michal Kwiatkowski amper weg te branden van de voorste gelederen. Uiteindelijk mist Cavendish een mannetje extra in de sprint, gaat hij te vroeg aan, mist hij de ritzege en pakt hij ook nog naast de derde plek, waardoor Fabian Cancellara en niet Tony Martin dankzij de bonificaties door België in het geel mag toeren.

De vraag is kort en simpel. 'Waarom?' Waarom werden Vermote en Golas zo vroeg in de rit opgeofferd? Akkoord, Cavendish is in principe een van de snelste mannen van het peloton. Maar vroeg in de rit is het gebruikelijker om het vuile werk over te laten aan de ploeg van de leider - BMC. De roodhemden vonden het best dat Etixx-Quick Step hun krachtenarsenaal al vanaf kilometerpaal nul begon op te souperen.Tot daar fout 1.

Maar de grootste flaters werd begaan in Zeeland zelf, meer bepaald in de laatste vijftig kilometer. Waarom moesten Stybar, Martin en Kwiatkowski hun kas leeg rijden in de eerste waaier? Het was niet aan Etixx-Quick Step maar aan Tinkoff-Saxo, Team Sky en BMC om het vuile werk te verrichten in functie van Contador, Froome en Van Garderen die een superzaak deden in het klassement. Neen, Etixx-Quick Step liet zich naïef meeslepen op hun wolk van enthousiasme en de renners vlamden veertig kilometer lang hun energievoorraad op om de kloof toch maar op een minuut te houden. Froome, Contador en in mindere mate Van Garderen lachten in hun vuistje. Het enig lichtpunt was dat de eigen klassementsman Rigoberto Uran ook een uitstekende zaak deed in de hoop in Parijs in de top tien te staan. Het zal Patrick Lefevere echter worst wezen als hij vanavond in het restaurant van het Crown Plaza-hotel in Antwerpen de champagne-kurken van Lotto-Soudal de lucht ziet invliegen.

Koekje van eigen deeg voor Nibali

Dat Naïro Quintana verloren gereden zou worden in het windspel van Zeeland, is geen verrassing. In Colombia kennen ze immers geen waaiers. Maar dat titelverdediger Vincenzo Nibali - weliswaar mede door pech - bijna anderhalve minuut aan de broek gesmeerd krijgt op Contador en Froome is wel opvallend. Van de grote vier wordt de stuurvaardige Siciliaan immers beschouwd als de meest complete renner. Getuige daarvan zijn indrukwekkend vertoon in de kasseirit van vorig jaar.

Maar waar iedereen vermoedde dat Chris Froome en Alberto Contador na de eerste week al terrein zouden moeten goed maken op Nibali, zijn de rollen omgedraaid. Nibali en zijn Astana-team die graag de vlam in de pijp smijten en niet verlegen zijn om attractief te koersen en een verrassingsaanval te plegen - remember de Giro - kregen in het zuidwesten van Nederland een koekje van eigen deeg. Benieuwd of de Haai van Messina zal terugbijten op 'zijn terrein': de kasseien. De winnaar kennen we nog niet, maar de toeschouwers kunnen zich dinsdag verheugen op een machtsontplooiing van de azuurblauwen uit Kazachstan.

Meer sportnieuws