Greipel wint waaieretappe, Nibali en Quintana verliezen tijd, Cancellara in het geel

Greipel wint waaieretappe, Nibali en Quintana verliezen tijd, Cancellara in het geel

Print

De aangekondigde waaieretappe op dag twee in de Tour de France loste mede door het slechte weer alle (hoge) verwachtingen in. André Greipel was in Neeltje Jans na 166 dolle kilometers de sterkste van een fiks uitgedund pelotonnetje. Fabian Cancellara wordt de nieuwe leider maar misschien nog belangrijker was het feit dat topfavorieten Quintana en Nibali kostbare tijd verloren op Contador en Froome.

Tour de France op Sportwereld.be

Een nog compleet peloton van welgeteld 198 renners trok zich in de straten van Utrecht op gang voor de eerste rit in lijn. Rohan Dennis (BMC) vertrok na zijn zege in de tijdrit in het geel, met naast zicht Tony Martin (EQS) in het groen en Tom Dumoulin (TGA) in de witte trui.

Van zodra de vlag naar beneden ging, kregen we de allereerste aanval van deze Tour en meteen ook een succesvolle. De Fransen Armindo Fonseca (BSE) en Perrig Quémeneur (Europcar) trokken op avontuur met de Tsjech Jan Bárta (BORA) en de Nederlander Stef Clement (IAM). Etixx-Quick Step vond het allemaal goed en controleerde in het peloton, waardoor de vier zo’n twee minuten voorgift kregen. Bij het naderen van de tussensprint steeg de nervositeit echter in het peloton en zowaar kregen we ook al de eerste waaiers. Barta kwam nog als eerste door aan de tussensprint, amper twintig seconden later was John Degenkolb (TGA) een fractie sneller dan Kristoff, Cavendish, Sagan en Bouhanni.

Slagveld in Zeeland

De rust keerde nadien terug in het peloton, maar dat was slechts voor (heel) even. Met de eerste druppels en de opstekende wind steeg immers ook de nervositeit en valpartijen konden niet uitblijven. Na enkele onvermijdbare valpartijen - met tot tweemaal toe de Nederlandse outsider Wilco Kelderman tot tweemaal toe - scheurde het peloton op meer dan zestig kilometer van de streep in twee stukken.

De regen viel ondertussen ook met bakken uit de lucht en zoals aangekondigd nam Etixx-Quick Step de koers in handen, het resultaat was een heus slagveld. Belangrijkste slachtoffers waren Nairo Quintana, die samen met ploegmaat Alejandro Valverde en ook Joaquim Rodriguez in het tweede peloton was verzeild geraakt. Toen ook titelverdediger Vincenzo Nibali vooraan letterlijk wegviel en Lotto-Soudal vooraan doortrok, zat het spel pas goed op de wagen.

Ongezien spektakel

Zo kregen we een ongezien spektakel: in de eerste rit in lijn werd meteen vol strijd geleverd tussen de ploegen van de topfavorieten. Vooraan werkten Tinkoff-Saxo (Contador), BMC (Van Garderen) en Sky (Froome) mee in de waaier met de spurtersploegen, achter hen probeerden Astana (Nibali), Movistar (Quintana) en Katusha (Rodriguez) de schade te beperken.

Nibali reed nog een tweede keer lek maar kon in het zog van de ploegauto’s wel snel weer aansluiten in de tweede groep. Nieuwe valpartijen zorgden ervoor dat de achterstand van de tweede waaier opliep tot anderhalve minuut, waardoor de frustraties groeiden bij de geslagenen en ze vooraan nog een tandje bij staken.

Spurt

Mark Cavendish vertrok van ver op kop maar werd nog ingehaald door André Greipel, Peter Sagan en Fabian Cancellara. De Zwitser neemt met de bonificatieseconden aan de streep zo de gele trui over van Rohan Dennis.

1’27” later kwam de groep Quintana-Nibali over de streep.

Meer sportnieuws