Spoorvakbond ASTB gaat elke zaterdag staken

Foto: PN

Spoorvakbond ASTB gaat elke zaterdag staken

Print

De treinbestuurders aangesloten bij het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) gaan tussen 18 juli en 29 augustus elke zaterdag staken, van 3 uur ‘s ochtends tot zondagochtend 3 uur . Dat kondigt de spoorvakbond zondag aan.

Het ASTB eist betere loonvoorwaarden, onder meer een herziening van het systeem om premies te berekenen en een wijziging van de baremieke schaal na 12 jaar in plaats van na 18 jaar dienst. De vakbond klaagt verder de ‘bijzonder moeilijke’ arbeidsomstandigheden voor de treinbestuurders aan.

‘De concrete voorstellen van ASTB-SACT werden op 22 juni 2015 overgemaakt aan de directies. Daarbij werd om een reactie gevraagd tegen ten laatste 1 juli, en meer in het bijzonder om te weten of er van hun kant al dan niet een echte wil tot onderhandelen bestaat’, stelt vicevoorzitter Claude Ferrais. Omdat er geen enkel antwoord kwam van de directies van HR-Rail en NMBS Transport, was het ASTB daarom naar eigen zeggen ‘verplicht om een stakingsaanzegging in te dienen’.

Voor het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders hebben de directies totaal geen oog voor de eisen van het personeel en wenden ze het hoofd af van het ‘algemeen ongenoegen van de treinbestuurders’. De werkonderbrekingen zijn voorzien op de zaterdagen 18 en 25 juli, 1, 8, 15, 22 en 29 augustus.

.

Nu in het nieuws