© Steven Wittevrouw

Antwerp Metal Fest: onze 5 momenten

Zaterdagavond eindigde de derde editie van Antwerp Metal Fest in het Bouckenborgh Park. We selecteerden onze vijf momenten.

Tom De Smet

1. Pro-Pain

Het optreden van de tweedaagse? Onder de bezoekers was er opvallend veel overeenstemming: Pro-Pain. De Amerikaanse band van Gary Meskil bestaat al zo'n 25 jaar, maar is nog steeds een pletwals. Meskil en co namen de toeschouwers bij hun nekvel en lieten ze de hele set niet meer los. De band speelde ook zo'n tien minuten langer dan gepland, om vervolgens de wei op te trekken en een praatje met de fans te slaan. Iets wat ten zeerste geapprecieerd werd.

2. Obituary 

De headliner van de eerste dag was Obituary, een van de grondleggers van de death metal. Het debuut 'Slowly We Rot' geldt nog steeds als een klassieker in het metalgenre, maar dat de band nog steeds relevant is bleek uit het recente album 'Inked in Blood'. En uit hun optreden op AMF: een strakke set, met een perfecte mix van oud en nieuw materiaal.

3. De AMF All Star Band

Welk festival kan zeggen dat het zijn eigen band heeft? Voor de tweede keer sloot de Antwerp Metal Fest All Star Band AMF af. Net als vorig jaar bestond de kern van de band uit muzikanten uit de Antwerpse scene (Bliksem, Toxic Shock…) en passeerde een hele reeks vocalisten die zich aan hardrock-, metal- en hardcoreklassiekers waagden: Peggy van Bliksem, Serge van Leng Tch'e, de jongens van Vanderbuyst, MiQe van wijlen In-Quest… Sepultura, Guns 'n Roses, Biohazard en andere Thin Lizzy's passeerden de revue, tot groot jolijt van het publiek, dat ook nog enkele bootjes over zich heen kreeg. Hopelijk blijft deze traditie nog lang bewaard, want de AMF All Star Band is elke keer een gigantisch feestje.

4. Het publiek

Gezellig: dat woord vat de sfeer van deze editie van AMF het best samen. Het weer speelde daarbij uiteraard een rol, maar het was opvallend hoe relaxed en tof de sfeer op de wei was. Veel kindjes ook: AMF is - mede door zijn kleinschaligheid en zijn groene locatie - aan het uitgroeien tot een familiefestival.

5. Bark 

Elk festival heeft zijn ontdekking. Dit jaar was dat Bark. Een Antwerps vijftal dat al zijn sporen verdiend heeft bij bands als Your Highness en Aguardente en grossiert in zompige, vettige riffs. Op AMF stelden de gasten van Bark hun eerste single voor (in eigen beheer en in beperkte oplage), maar het zou ons niet verbazen als deze groep binnenkort opgepikt wordt en naar een groter publiek doorstoot.