Vijf Oekraïense soldaten gedood door ontplofte mijn

Soldaten van het Oekraïense leger maken zich op om naar de grenszone in Oost-Oekraïne op te trekken. Foto: AFP

Vijf Oekraïense soldaten gedood door ontplofte mijn

Print

In het Oost-Oekraïense conflictgebied zijn minstens vijf soldaten van het regeringsleger gedood door een mijn. Nog geen dag geleden vielen er ook al tien gewonden onder de soldaten. Dat zegt de woordvoerder van de president, Aleksandr Motoesjanik, zondag in Kiev.

De woordvoerder had het over een toegenomen spanning in het conflictgebied - onder andere in het zuidelijke Donetsk, waar de soldaten om het leven kwamen. Hij maakte ook melding van opstoten van geweld in Horlivka, in de regio rond Donetsk, en Stsjastje in de regio Loegansk. De pro-Russische rebellen werpen op hun beurt op dat het net dat regeringsleger is dat zich niet aan de afgesproken wapenstilstand (Minsk II) houdt.

Verslechteren

De vicedirecteur van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), Alexander Hug, waarschuwde eerder zondag al dat de situatie in Oost-Oekraïne opnieuw aan het verslechteren is.

Langsheen de gehele frontlijn hebben waarnemers zwaar oorlogsmateriaal zoals tanks en artillerie gezien. Nochtans beloofden beide partijen om hun oorlogsmateriaal terug te trekken. ‘In de afgelopen week is de situatie duidelijk verslechterd’, zegt Hug. Daarom roept de Zwitser de regeringen en de pro-Russische rebellen op om de zware wapens terug te trekken.

Dat beide partijen het aantal checkpoints in het oorlogsgebied heeft opgedreven, kan voor Hug evenmin door de beugel.

.

Nu in het nieuws