© Belga

Waarschuwingsfase niveau 2 van ozon- en hitteplan maandag ten einde

De waarschuwingsfase niveau 2 van het ozon- en hitteplan wordt maandag afgeblazen. Dan wordt opnieuw de waakzaamheidsfase geactiveerd, zo meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) zondag.

De fase wordt afgeblazen omdat het KMI voorspelt dat de gemiddelde minimumtemperatuur en/of de gemiddelde maximum temperatuur (over 2 en 3 dagen) vanaf morgen lager zijn dan respectievelijk 18 en 30 graden.

Betere luchtkwaliteit

Maandag is er volgens Ircel ook een ‘gevoelige verbetering van de luchtkwaliteit’ en worden geen overschrijdingen van de drempelwaarden meer verwacht.

Voorts zal de luchtkwaliteit vandaag/zondag verbeteren en is de kans op overschrijding van de Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter lucht (µg/m3) klein. Een lokale overschrijding van de drempel in het uiterste zuiden van het land, waar de temperatuur nog kan oplopen tot 31 graden, valt niet uit te sluiten.

Zaterdag werden nog hoge concentraties ozon gemeten. In twee stations werd de informatiedrempel overschreden (Dessel, Hasselt). Donderdag was de situatie het ergst. Toen werd ook de alarmdrempel van 240 µg/m3 op vijf plaatsen overschreden.

De waarschuwingsfase niveau 2 werd dinsdag geactiveerd tot minstens vrijdag, en donderdag verlengd tot zondag.

Bij overschrijding van de Europese informatiedrempel wordt bijvoorbeeld personen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling (kinderen, ouderen, personen met ademhalingsproblemen, enz.) gevraagd geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te doen tussen 12 en 22 uur.

Nu in het nieuws