© REUTERS

Blatter slaat terug: ‘Frankrijk en Duitsland wilden WK in Qatar’

Frankrijk en Duitsland hebben politieke druk uitgeoefend om ervoor te zorgen dat het WK van 2022 in Qatar wordt gehouden. Dat zegt Sepp Blatter, de (aftredende) voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, zondag tegen de Duitse krant Welt am Sonntag.

Voormalig Frans president Nicolas Sarkozy en zijn Duitse ex-collega Christian Wulff zouden hebben ingegrepen voordat de toewijzing aan Qatar in december 2010 bekend werd gemaakt. ‘Sarkozy en Wulff probeerden de Franse en Duitse stemgerechtigden te beïnvloeden. Daarom hebben we nu een WK in Qatar’, zegt de 79-jarige Zwitser.

De Duitse voetbalbond zou van Wulff hebben moeten stemmen voor Qatar vanwege economische belangen. Duitse bedrijven deden al zaken met de Golfstaat voordat het WK werd toegewezen. Een wereldkampioenschap zou dus ook voor Duitsland financieel voordelig uitpakken.

Blatters organisatie ligt zwaar onder vuur vanwege omkoping tot in de hoogste regionen van de FIFA. Veertien officials van de wereldbond zijn door het Amerikaanse gerecht beschuldigd van corruptie. Blatter blijft bij hoog en laag volhouden dat hij er niets mee te maken heeft. ‘Ik handel naar de opdrachtgever’, verklaart Blatter zondag. ‘Als de meerheid van het comité wil dat er een WK komt in Qatar, dan heb ik dat te accepteren.’

Op de toewijzing van het WK aan Qatar is er erg veel kritiek omdat het er veel te warm zou zijn om in de zomermaanden te voetballen. Bovendien zouden de arbeidsomstandigheden voor zij die de stadions optrekken dramatisch zijn.