Russisch bevoorradingsschip succesvol verbonden met ISS

Foto: AFP

Russisch bevoorradingsschip succesvol verbonden met ISS

Print

Een Russisch ruimtevaartuig geladen met goederen heeft zondag met succes verbinding kunnen maken met het International Space Station (ISS). Twee eerdere pogingen gingen de mist in.

Het ruimtevaartuig was geladen met 2,5 ton brandstof, zuurstof, voedsel, water en andere voorzieningen. Het schip maakte connectie om 9 uur, zegt het Russische ruimtevaartagentschap Roscomos in een mededeling.

Mislukte pogingen

Er werd al een tijdje met een bang hart uitgekeken naar de komst van het goederentransport, aangezien twee eerdere pogingen om een ruimteveer te verbinden met het ruimtestation - in april door de Russen en enkele dagen geleden door de VS - mislukten.

Vorige week ontplofte een Falcon-raket enkele minuten nadat ze was gelanceerd vanop Cape Canaveral in Florida. Een lek in de zuurstoftank was toen de oorzaak, zei de raketbouwer SpaceX. De poging van de Russen lukte niet door communicatieproblemen en door mankementen aan de Russische Sojoez-raket waardoor die buiten het bereik van het ruimtestation cirkelde.

Volgende maand zal ook een Japans ruimteschip het ISS van meer goederen voorzien, waar momenteel drie astronauten - twee Russen en een Amerikaan - verblijven.

.

Nu in het nieuws