Wereldbank schrapt kritische passage in rapport over China

Foto: AFP

Wereldbank schrapt kritische passage in rapport over China

Print

De Wereldbank heeft uit het recente rapport over de Chinese economie een kritische passage over de invloed van de overheid in de financiële sector geschrapt.

Woensdag kwam het rapport uit waarin de Wereldbank verwacht dat de groei van de Chinese economie vanaf 2017 onder de 7 procent zal uitkomen. In de originele versie riep de Wereldbank dus op tot hervormingen in de financiële sector. De bewuste paragraaf werd nadien geweerd. Volgens de instelling was de tekst niet onderworpen aan de gebruikelijke procedures.

Zinken

De op een na grootste economie ter wereld riskeert volgens de zusterorganisatie van het Internationaal Monetair Fonds(IMF) drie decennia van spectaculaire groei 'tot zinken te brengen' indien de alomtegenwoordigheid van de staat in de financiële sector niet teruggebracht wordt, zo klonk het oorspronkelijk.

Vooral de 'verspilling met bepaalde investeringen, situaties met te veel schulden en een zwak gereguleerd financieel systeem' dienen gecorrigeerd te worden, dixit de Wereldbank.

Rechtzetting

Maar twee dagen later publiceerde de Wereldbank op de website een rechtzetting over de bewuste passage. Die was niet onderworpen aan de gebruikelijke verificatie- en validatieprocedures, klonk het. Vertegenwoordigers van de Wereldbank in Peking waren niet bereikbaar voor commentaar.

In het eerste kwartaal viel de economische groei in China terug tot 7 procent, nadat er in 2014 met +7,4 procent de zwakste groei in bijna een kwarteeuw was. De Wereldbank verwacht voor 2016 +7 procent en voor 2017 +6,9 procent.

.

Nu in het nieuws