Chili wint eerste Copa America na penalty’s tegen Argentinië

Chili heeft zijn allereerste Copa America gewonnen. Na een zenuwslopende finale tegen Argentinië stond de brilscore na 120 minuten nog op het bord. In de penaltyreeks toonde het gastland zich het meest koelbloedig. Alexis Sanchez maakte het af met een heerlijke panenka.

Beide landen hadden een Belgisch tintje in hun basiself. Bij Chili begon Club Brugge-verdediger Gato Silva verrassend in de basis, net zoals voormalig AA Gent-speler Jean Beausejour. Bij de Argentijnen startte ex-Anderlecht-middenvelder Lucas Biglia in de ploeg.

Argentinië begon het best aan de partij, maar een snedig gastland kon algauw zijn voet naast die van Messi en co zetten. Een hoge bal in de Argentijnse zestien werd niet goed ontzet, Arturo Vidal was er als de kippen bij om de volley ineens op de slof te pakken maar doelman Romero ging goed plat. De wedstrijd was op het scherp van de snee gestart en dat mocht Angel Di Maria meteen ondervinden. De man van Manchester United werd stevig onderuit geschoffeld, tastte naar zijn hamstring en moest met een van pijn verwrongen gezicht vervangen worden door Ezequiel Lavezzi. Even later werd ook Lionel Messi zwaar aangepakt door de furieuze Chilenen, maar ref Roldan weigerde naar de achterzak te grijpen.

Chili verrassend dominant

Pas na een minuut of twintig kwamen de Argentijnen aan hun eerste echte kans. Lionel Messi schilderde een vrije trap op het hoofd van Sergio Agüero, maar de kopbal van de voormalige schoonzoon van Diego Maradona bleef steken in het geharrewar voor doel. Bijna profiteerden de Chilenen meteen via een snelle counter. Eduardo Vargas doemde vanuit een schuine hoek op voor het doel van Romero, maar joeg de bal onder druk van een verdediger wild over.

Het slotakkoord van de eerste periode was voor de Argentijnen. Javier Pastore dribbelde zich een weg tot de achterlijn en legde gepast terug, maar Lavezzi plaatste de bal met de binnenkant van de voet pardoes op het lichaam van doelman Claudio Bravo.

De tweede helft bood meer van hetzelfde: veel intensiteit, veel overtredingen, maar weinig kansen.

Chili nam ietwat verrassend de partij volledig in handen en spijkerde favoriet Argentinië vast op de eigen helft. De Argentijnse verdediging liet zich hoe langer hoe dieper zakken en kwam niet meer aan voetballen toe. Messi kreeg haast een stijve nek van het kijken naar de hoge ballen die over zijn hoofd vlogen. Net zoals een jaar geleden tegen de Rode Duivels hielden de Argentijnen de rangen echter perfect gesloten.

Sanchez maakt het af met panenka

Pas enkele minuten voor tijd kon Alexis Sanchez eens de buitenspelval omzeilen. De aanvaller van Arsenal pakte een hoge bal ineens op de slof en versloeg Romero, maar zag zijn gekruiste schot nipt voorlangs vliegen. In blessuretijd was Argentinië plots ook daar: Messi ontsnapte even aan de greep van zijn belager en plots waren de blauw-wit-zwarten in overtal. Messi speelde Lavezzi vrij, die met een (iets te) scherpe lage voorzet de ingevallen Gonzalo Higuain vond. De inglijdende ploegmaat van Dries Mertens kwam helemaal alleen aan de tweede paal niet verder dan het zijnet.

Verlengingen dus, en in dat extra halfuur was de beste kans nog voor de Chilenen. Na een flinke misser in de defensie van Argentinië mocht Sanchez richting doel. Zijn schot vanuit een scherpe hoek zeilde echter over. De Argentijnen claimden nog een penaltyfout nadat Silva zich aan Lavezzi vergreep - ref Roldan gebaarde echter van krommenaas.

Penalty’s dus, en daarin toonde Chili, gesteund door een uitzinnig thuispubliek, zich het meest koelbloedig. Gonzalo Higuain trapte de tweede penalty voor de Argentijnen richting Zuid-Amerikaanse sterrenhemel, Ever Banega zag zijn zwakke inzet gestopt door Bravo. Alexis Sanchez kreeg de eer Chili zijn eerste Copa America ooit te bezorgen en kweet zich met verve van zijn taak: de sterspeler van Arsenal zond Romero de verkeerde kant uit met een heerlijke panenka.

De tien laatste winnaars van de Copa America:

2015: Chili2011: Uruguay2007: Brazilië2004: Brazilië2001: Colombia1999: Brazilië1997: Brazilië1995: Uruguay1993: Argentinië1991: Argentinië

De topschutterslijst van de Copa America 2015:

4 goals: Guerrero (Peru), Vargas (Chili)3 goals: Agüero (Argentinië), Barrios (Paraguay), Vidal (Chili)2 goals: Aranguiz (Chili), Bolaños (Ecuador), Di Maria (Argentinië), Higuain (Argentinië), Jimenez (Mexico), Martins (Bolivia), E. Valencia (Ecuador), Vicente Matías Vuoso (Mexico)1 goal: E. Benitez (Paraguay), Carrillo (Peru), Cristian Rodriguez (Uruguay), Cueva (Peru), Douglas Costa (Brazilië), Gimenez (Uruguay), Gonzalez (Paraguay), Isla (Chili), Medel (Chili), Messi (Argentinië), Miku (Venezuela), Murillo (Colombia), Nelson Valdez (Paraguay), Neymar (Brazilië), Pastore (Argentinië), Pizarro (Peru), Raldes (Bolivia), Roberto Firmino (Brazilië), Robinho (Brazilië), Rojo (Argentinië), Rondon (Venezuela), Sanchez (Chili), Smedberg (Bolivia), Thiago Silva (Brazilië)

Portret van winnaar ChiliFederación de Fútbol de Chile (FFC) opgericht op 19 juni 1895Uitrusting: roodBijnaam: La RojaFIFA-ranking (op 4 juni 2015): 19eBondscoach: Jorge Sampaoli (sinds november 2012)Sterspelers: Arturo Vidal, Alexis Sanchez

. Copa America 2015Typeploeg: Bravo - Isla, Medel, Jara (of Albornoz), Rojas - Diaz, Aranguiz, Vidal - Valdivia - Sanchez, Vargas

Zes matchen gespeeld, vier zeges, twee draws, 13 goals, 4 tegendoelpunten

. Palmares:WK: 3e in 1962Copa America (1): 2015Olympische Spelen: 3e in 2000

Meer sportnieuws