Tour in Antwerpen

© WH

© WH

© WH

© WH

© WH

© WH

© WH

© WH

© WH

© WH

© WH

© WH

© WH

© atv

© ATV

1 / 15

Antwerpen vandaag al in de ban van de Tour

De renners zullen zich pas morgen, bij de start van de rit Antwerpen-Hoei, vertonen. Maar vandaag al is Antwerpen helemaal in de ban van de Tour. Met een Fandorp op de Groenplaats, dat zaterdagnamiddag werd geopend. En met uitgestippelde fietstochten, en animatie op de De Keyserlei. Op groot scherm werd zondag de tweede rit uitgezonden, maar op anderhalve kilometer van de finish viel het scherm plots uit. Een domper op de feestvreugde.

JVDP

LIVE. volg hier op de voet hoe Antwerpen zich voorbereidt op de komst van de Tour

"Een lint van geluk." Zo noemde schepen van Sport Ludo Van Campenhout (N-VA) zaterdagmiddag de gele strook die hij doorknipte bij de opening van het Fandorp. Naast hem stond ex-wielrenner Marc Wauters, die in 2001 de Tour-rit met aankomst in Antwerpen won.

Scherm valt uit

Op de Groenplaats kan je in het fanpark onder meer een podiumfoto laten maken, allerlei fietsen uitproberen of een Tour de France-tentoonstelling bezoeken. Ook de officiële merchandising is er te koop. Vanop een terras kan je de drie eerste etappes live volgen op groot scherm. Parasols moeten soelaas brengen tegen de hitte. Zondagmiddag begon de wind al stevig op te steken, waarop de organisatoren beslisten om de grote tent tijdelijk af te sluiten voor het publiek. Tientallen mensen trotseerden de wind, maar toen de renners op anderhalve kilometer van de finish waren viel het scherm plots uit, zodat de aanwezigen André Greipel niet als eerste over de finishlijn zagen komen.

Verder kan je vandaag ook op een uitgestippelde gezinsfietstocht aanvatten, die start in Park Spoor Noord. De meer geoefende wielertoerist kan daar kiezen uit een stevigere tocht, van 85 of 117 km. Alle tochten passeren langs het officiële Fandorp op de Groenplaats.

Ook de Keyserlei is al wielergek. Daar zal het ‘Century Velo Ville’ plaatsvinden. Daar is animatie met een Space Bike en koersfietsen op rollen.

Maandag vertrekt in Antwerpen de derde etappe van de 102de editie van de Tour de France, een tocht van 154 kilometer naar de Muur van Hoei. Om deze start te mogen organiseren betaalde de stad 350.000 euro.

yer', 'wid': '_1467261', 'uiconf_id': '21813201', 'flashvars': { 'vast': { 'plugin' : true, 'position': 'before', 'relativeTo': 'PlayerHolder', 'numPreroll':'1', 'prerollInterval':'1', 'prerollStartWith':'1', 'prerollUrl':prerollUrl, 'postrollUrl' : prerollUrl.replace('preroll', 'postroll'), 'numPostroll' : '1', 'preSequence':'1', 'postSequence':'1', 'timeout':'4', 'storeSession':true, 'prerollInterval':'1', 'skipOffset' : '15', 'loadAdsOnPlay' : true }, 'skipBtn': { 'label': 'Advertentie overslaan' }, 'adsOnReplay':true, 'noticeMessage': { 'plugin':'true', 'text': 'Advertentie overslaan binnen {sequenceProxy.skipOffsetRemaining|timeFormat}' } }, 'cache_st': '1406844802', 'entry_id' : '0_9dirfe9v'});

Bekijk een reportage over de Tour voor liefhebbers:

MEER OVER Tour in Antwerpen