© REUTERS

Rusland lanceert bevoorradingsschip naar ISS

Rusland heeft vrijdag voor het eerst sinds de mislukking van april en met succes een Sojoez-draagraket met een onbemande cargo voor het Internationaal Ruimtestation ISS gelanceerd.

De Sojoez-U vertrok om 06.55 uur Belgische tijd op de basis Bajkonoer die Rusland van Kazachstan huurt. De meegevoerde Progress M-28M (Progress-60 volgens de VS) is volgens de Russische vluchtleiding acht minuten later succesvol in een baan om de aarde gekomen, na te zijn losgekomen van de derde rakettrap.

Ook volgens het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA is de cargo 'veilig' in een baan rondom onze planeet gekomen. De zonnepanelen en de antennes zijn uitgeklapt.

De automatische koppeling aan de Russische Pirs-module is voor zondag 09.13 uur Belgische tijd gepland. Bij problemen met het automatische Kurs-koppelingssteem kan één van de kosmonauten op handbesturing overschakelen.

De Progress voert drie ton vracht mee voor de (momenteel drie) opvarenden van de spacemeccano zoals voedsel, drinkwater, zuurstof, brandstof en wetenschappelijke uitrusting.

Op 28 april mislukte de lancering van de vorige Progress, de M-27M, door een mankement in de draagraket Sojoez-2.1a. In plaats van te koppelen viel het onbemande tuig enkele dagen later op aarde terug.

Zondag ontplofte op Cape Canaveral een Falcon-9 draagraket met de onbemande Amerikaanse cargo Dragon.

Aan weerszijden van de oceaan haastten verantwoordelijken zich te zeggen dat er nog voldoende voorraden aan boord van het ruimtestation zijn. Al gaf men ook toe dat allerhande uitrusting verloren is gegaan, zoals een nieuw ruimtepak en een koppelingsadaptor.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER