Griekse premier Tsipras: ‘Jullie worden gechanteerd om ja te stemmen tijdens referendum’

Print

Het Griekse referendum van aanstaande zondag gaat gewoon door zoals gepland. Dat heeft premier Alexis Tsipras woensdagmiddag gezegd tijdens een tv-toespraak. Als de Grieken het voorstel van de instellingen verwerpen, dan betekent dat helemaal niet dat Griekenland op weg is naar een vertrek uit de eurozone, maakt Tsipras zich sterk.

Het was uitkijken of Tsipras tijdens zijn toespraak de annulering van het referendum zou aankondigen. Sinds de premier vrijdagavond bekendmaakte dat het Griekse volk zich mag uitspreken over het laatste voorstel van de Europese Commissie, de ECB en het IMF, volgden de gebeurtenissen in Griekenland zich in een razend tempo op. De onderhandelingen met de schuldeisers werden afgebroken, er werden kapitaalcontroles ingevoerd om de banken overeind te houden, Griekenland miste zijn schuldaflossing bij het IMF en het tweede steunprogramma liep af. Dinsdagavond verraste Tsipras zijn schuldeisers met een brief waarin hij zich bereid verklaart in te gaan op hun voorstel, mits enkele aanpassingen.

Nu lijkt hij echter op die laatste stap terug te keren. Ondanks de penibele situatie waarin zijn land zich bevindt en de steeds groter wordende druk van de andere eurolanden gaat Tsipras door met het referendum. Hij blijft ook bij het eerder advies om ‘neen’ te stemmen en het voorstel van de instellingen dus te verwerpen.

Een overwinning van het ‘neen’-kamp zou overigens niet betekenen dat een Grexit imminent is, argumenteerde de Syriza-premier. Wie beweert dat Tsipras in dat geval zijn land uit de eurozone zal leiden, ‘vertelt leugens’, klonk het. ‘‘Neen’ betekent niet dat we breken met Europa, maar terugkeren naar de Europese waarden.’ Tsipras spreekt van ‘een beslissende stap in de richting van een beter akkoord’.

Dat het vertrouwen tussen Tsipras en zijn schuldeisers helemaal zoek is, bewijst zijn felle taalgebruik. ‘Jullie worden gechanteerd en opgeroepen te stemmen voor al de maatregelen van de instellingen, die geen enkel uitzicht bieden op het achterwege laten van de crisis.’ En ook: ‘De mensen die liegen zien de EU als een oppervlakkige unie met het IMF als de lijm die alles samenhoudt. Zij zijn niet de visionairen die Europa nodig heeft.’

Tsipras noemt het onaanvaardbaar dat in een solidair Europa banken de deuren moeten sluiten omdat zijn regering ervoor gekozen heeft het volk te laten beslissen. Hij benadrukt dat de deposito’s van wie zijn geld nog niet van de bank gehaald heeft veilig zijn.

.

Nu in het nieuws