Video: 18 IS-strijders worden terechtgesteld door rebellen

Print

Een rebellengroep uit de buurt rond Damascus heeft 18 vermoedelijke leden van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) terechtgesteld. Dat blijkt uit een video, die lijkt op het beeldmateriaal dat IS-strijders zelf maken.

De 20 minuten durende video, die woensdag is gepubliceerd, toont strijders van Jaish al-Islam (Leger van de Islam) gekleed in oranje kledij, het soort kledij waarin de gevangenen van IS gekleed zijn als ze terechtgesteld worden. Op de video - die vele elementen van IS-producties imiteert - zijn de gevangenen dan in het zwart te zien.

Het Leger van de Islam verklaart dat de terechtstellingen een vergelding zijn voor de onthoofding van minstens drie van haar leden door IS, tijdens een gevecht in februari in de provincie van Damascus. De rebellengroep beschuldigt IS er onder meer van “een bondgenoot van het regime van Bashar al-Assad” te zijn en de soennitische gemeenschap te verraden.

De video toont daarnaast ook nog lange “bekentenissen” van strijders van IS, die zeggen dat ze nog nooit het regeringsleger hebben bevochten. Op het einde worden de 18 gevangenen doodgeschoten.

Nu in het nieuws