Ozondrempel in helft van meetstations overschreden

Print
Aarschot / Berendrecht-Zandvliet-Lillo / Berendrecht / Dessel / Schoten / Hasselt / Damme / Moerkerke / Idegem -

Woensdag is rond 19 uur in 21 van de 41 Belgische meetstations de Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter lucht voor ozon overschreden. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). Om 20 uur ging het nog om 11 plaatsen. ‘De ozonconcentraties dalen nu, maar zullen morgen opnieuw pieken’, klinkt het.

De combinatie van luchtvervuiling en tropisch warm en zonnig weer zorgt woensdag voor verhoogde ozonconcentraties in de lucht. De Europese alarmdrempel van 240 µg/m³ werd echter nergens bereikt.

De hoogste ozonconcentratie van de dag werd om 16.00 uur in Dessel gemeten (210 µg/m³), gevolgd door Moerkerke (199 µg/m³ om 18.00) uur en Bree (198 µg/m³ om 18.00 uur). De 18 andere meetpunten waar de drempel werd overschreden, hadden concentraties tussen 182 en 196 µg/m³.

Bij overschrijding van de Europese informatiedrempel worden personen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling (kinderen, ouderen, personen met ademhalingsproblemen, enz.) geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te doen tussen 12 en 22 uur. Woensdag zorgde de ozon en de fijnstofdeeltjes in de lucht voor een (tijdelijke) longfunctievermindering van 5 tot 10 pct bij iedereen die in de buitenlucht inspanningen deed, aldus Ircel op Twitter.

Donderdag blijven de ozonconcentraties nog hoog (tussen 120 en 220 µg/m³), met een grote kans op overschrijding van de Europese informatiedrempel op plaatsen waar het in de namiddag overwegend zonnig blijft.

Vrijdag blijft het zeer warm met in de namiddag kans op lokaal hevig onweer. Het risico op overschrijding van de Europese informatiedrempel blijft groot.

Ircel verwacht vandaag hoogste uurgemiddelde ozonconcentraties tussen 160 en 200 µg/m³ in heel het land, hoofdzakelijk in Vlaanderen. Plaatselijk kan de Europese alarmwaarde (240 µg/m³) licht overschreden worden, luidt het.

 

MEEST RECENT