Op één na hoogste risicofase (oranje) voor brand in provincie Antwerpen

Foto: MaTi

Op één na hoogste risicofase (oranje) voor brand in provincie Antwerpen

Print
Kalmthout / Brasschaat / Brecht / Wuustwezel -

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) heeft de alarmeringsfase voor brandpreventie in 45 natuur- en bosgebieden van de provincie Antwerpen opgeschaald van geel (gevaar) naar oranje (hoog gevaar), de op één na hoogste risicofase.

Het brandrisico wordt dagelijks geëvalueerd aan de hand van een aantal instrumenten, waarna vier opeenvolgende alarmeringsfase uitgeroepen worden. Die zijn gekoppeld aan maatregelen rond toezicht en paraatheid van hulpdiensten en beheerders.

Voor natuur- en bosgebieden in de provincie Antwerpen werd maandag beslist om op te schalen van code geel (gevaar) naar code oranje (hoog gevaar). Dat betekent dat het droog en brandgevaarlijk is in natuurgebieden. “We vragen aan bezoekers om extra alert en voorzichtig te zijn en niet te roken of kinderen zonder toezicht te laten spelen”, zegt woordvoerder Tom Vermeylen. “Ook beheerders zijn voortaan extra waakzaam. Als er een brand zou uitbreken, dan wordt meteen versterkt uitgerukt, met meer mankracht en meer middelen.” De brandtorens in de Kalmthoutse Heide en op het Groot Schietveld worden ook overdag bemand.

Zondag werd voor de provincie Limburg beslist om van brandfase groen (weinig gevaar) naar geel (gevaar) te gaan. Voor de drie andere Vlaamse provincies zijn er nog geen waarschuwingen.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio