Uitbreiding chemiebedrijf Evonik goed voor 26 jobs in Antwerpen

Print

Het chemiebedrijf Evonik Degussa Antwerpen heeft woensdag officieel een uitbreiding van de site in de Antwerpse haven in gebruik genomen. De productie van de MTBE, een antiklopmiddel voor benzine, wordt verhoogd en er komt een butadieen-installatie bij. Minister-president Geert Bourgeois sprak van “vertrouwen” in Antwerpen en een heropleving van investeringen.

Evonik produceerde in Antwerpen al MTBE, een stof uit de ruwe grondstof C4 uit stoomcrackerinstallaties. MTBE verhoogt het octaangehalte van brandstoffen en leidt tot een betere verbranding. Die capaciteit wordt opgetrokken met 135.000 ton tot jaarlijks 500.000 ton.

Daarnaast kreeg Antwerpen ook een installatie om butadieen te produceren, een stof die grotendeels in synthetisch rubber wordt gebruikt, zoals voor autobanden. Er is sprake van een jaarlijkse productie van 100.000 ton.

Succesverhaal

Volgens Evonik stijgt de wereldwijde vraag naar deze producten volgens marktanalyses jaarlijks met twee tot vijf procent. “Antwerpen is een succesverhaal. We voelen ons goed hier goed en we willen hier blijven”, zei Christian Kullmann, de Chief Strategic Officer van Evonik Industries woensdag, al wees hij wel op de blijvend hoge loonkost in ons land.

Ook in site in het Duitse Marl investeerde Evonik in de uitbreiding van de MTBE-installatie, evenals voor een capaciteitsverhoging van de weekmakeralcohol isononanol. In totaal werd zo meer dan 100 miljoen euro geïnvesteerd, het merendeel in Antwerpen. De Scheldestad werd geprezen vanwege de goede aanvoermogelijkheden van de grondstof via pijpleidingen.

“Met deze investering van Evonik versterkt de haven ven Antwerpen zijn positie als belangrijkste chemiecluster in Europa”, zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), die de vestiging woensdag officieel mee kwam opstarten.

De investering, ook in nieuwe koeltorens en een nieuw controlecentrum, zorgt voor 26 bijkomende jobs: twintig shiftmedewerkers en zes bedienden in dagdienst. Deze komen bovenop de circa 1.070 personeelsleden die Evonik Degussa Antwerpen telt. Wereldwijd telt Evonik meer dan 33.000 medewerkers.

Nu in het nieuws