Yoni Buyens herenigd met Peter Maes

Foto: Photo News

Yoni Buyens herenigd met Peter Maes

Print
Mechelen -

Het had meer voeten in de aarde dan hem lief was, maar sinds gisteren heeft Yoni Buyens het vuurrood van Standard ingeruild voor het blauw van Genk. De 27-jarige Duffelaar zette in de namiddag in de Cristal Arena zijn handtekening onder een overeenkomst voor drie seizoenen met optie op een vierde.

Al tijdens het weekend zat de transfer van Buyens naar Genk in de pijplijn. Maar uiteindelijk duurde het zijn tijd voordat Standard en Genk er financieel uit geraakten. “Ik ben wel steeds in een goeie afloop blijven geloven”, aldus de middenvelder. “Ik wist dat het geen onoverkomelijke zaken waren die nog geregeld moesten worden. Dat is nu ook gebleken. Ik ben blij dat de deal rond is.”

Je hebt de voorbije week nog wel meegetraind met Standard.

“Maar het ging enkel om het fysieke luik. De rest heb ik aan mij laten voorbijgaan. Dat is te weinig. Ik ben een diesel, ik presteer pas goed als ik een volledige voorbereiding kan meemaken. Ik heb die trainingsopbouw nodig. Daarom ook wil ik nu zo snel mogelijk aansluiten bij mijn nieuwe ploeg. Er resten mij nog vier weken. Dat moet genoeg zijn om er te staan tegen de start van het seizoen.”

Tot voor kort rekende je op een terugkeer naar Standard. Waarom ging dat niet door?

“Blijkbaar paste ik niet meer in het plaatje. Ik heb nooit de indruk gehad dat ik bij Standard een overbodige speler was, de sfeer was niet vijandig ten aanzien van mij, maar er is ook nooit over verlenging gesproken.”

Was de Engelse tweede klasse ook een verrijking voor je carrière?

“In Engeland (Buyens speelde bij Charlton, red.) wordt op een heel andere manier gevoetbald. Er heerst ook een totaal andere mentaliteit dan in België: alle spelers geven alles, zonder te morren. Er is geen plaats voor salonvoetballers. Dat beviel me wel.”

Peter Maes wilde je er per se bij. Je hebt nog met hem samengewerkt bij KV Mechelen.

“Dat is een positief gegeven. Ook Dimitri de Condé en Patrick Janssens stonden achter mijn komst. Verder vind ik in Genk naast Igor de Camargo ook Peter Balette, met wie ik twee jaar samenwerkte bij Standard, en Julien Gorius, waarmee ik bij Mechelen een goeie band had, terug. De integratie zal vlot verlopen.”

Met Maes wil Genk weer de weg naar boven inslaan.

“Hij is daar de ideale man voor. Hij zal niet bij alle spelers geliefd zijn, maar wel door diegenen die ambitie hebben. Die voelen dat hij hen beter maakt.”

De coach rekent op jou voor de balrecuperatie.

“Ballen afpakken en inleveren, is één zaak. Maar ik wil meer betekenen voor Genk. Ik ben meer dan een ballenafpakker. Ik heb ook voetballend en scorend vermogen. Dat zullen de fans wel merken.”

Meer voetbalnieuws