Alle opritten E40 tussen Jabbeke en Franse grens afgesloten

Foto: REUTERS

Alle opritten E40 tussen Jabbeke en Franse grens afgesloten

Print

Alle opritten op de E40 tussen Jabbeke en de Franse grens worden woensdagvoormiddag afgesloten. Dat is het gevolg van een staking van havenarbeiders in het Franse Calais. Er zal ook een commandopost opgericht worden om alles te coördineren.

Ter hoogte van Veurne worden vrachtwagens die richting Duinkerke en Calais willen, onder politiebegeleiding gestockeerd op de snelweg. Zij kunnen Frankrijk dus (voorlopig) niet binnen. “De vrachtwagens worden net voorbij de grens België - Frankrijk gestockeerd op de pechstrook en de rechterrijstrook”, zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. “Omstreeks 9.30 uur staan de vrachtwagens al tot in ons land aan te schuiven.”

Autoverkeer

Auto’s en bussen moeten de E40 verplicht verlaten in Veurne. Zij moeten via de gewestwegen naar Frankrijk.Alle opritten tussen Jabbeke en de Franse grens zijn intussen gesloten. “Daarmee willen we de toevloed van het verkeer op de E40 verminderen om de chaos aan de afrit Veurne te beperken. Die tactiek wordt wel vaker toegepast door de federale wegpolitie. De afritten blijven wel open”, aldus Beeckman.

Hoe de situatie verder zal verlopen, is nog onduidelijk. Alles hangt af van het verloop van de staking in Calais. Als er woensdag geen vrachtwagens worden doorgelaten en de staking nog dagen aanhoudt, zullen de vrachtwagens daar ook zo lang blijven staan.

Waterbedeling

West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé liet inmiddels al weten dat alle burgemeesters en noodplanningsambtenaren op de hoogte zijn gesteld. Later liet hij weten dat er een operationele commandopost, een zogenaamde CP-Ops, zal worden opgericht om de situatie multidisciplinair op te volgen. Tegen de middag zouden brandweer en civiele bescherming starten met waterbedeling.

.

Nu in het nieuws