Op vakantie bellen even goedkoop als in België

Print

Bellen in een ander land van de Europese Unie wordt vanaf 15 juni 2017 even goedkoop/duur als bellen in België. Vandaag betaalt u voor een telefoongesprek in het buitenland tot 19 eurocent per minuut meer.

De Europese Commissie, vertegenwoordigers van het Europees Parlement en de Europese Raad hebben liefst twee jaar onderhandeld om de zogenaamde ‘roamingkosten’ af te schaffen. Het zijn de extra kosten die u betaalt als u belt, sms’t of met uw mobiele telefoon op het internet surft in het buitenland.

Vandaag is er een akkoord. Toch zult u nog twee jaar geduld moeten oefenen voor de roamingkosten daadwerkelijk verleden tijd zijn. Deze zomer veranderen de tarieven nog niet. Dat betekent dat u nog tot 19 eurocent per minuut meer moet betalen als u in een ander land van de Europese Unie belt. Voor sms’en lopen de meerkosten op tot 6 cent per bericht, afhankelijk van uw operator.

Dat is al veel minder dan enkele jaren geleden. In 2007 waren die meerkosten bijna dubbel zo hoog.

“Vanaf 15 juni 2017 verdwijnen de roamingkosten”, zegt Ivo Belet, Europees Parlementslid voor CD&V. “Volgend jaar komt er wel al een forse tariefverlaging. De roamingkosten worden dan zo’n vier keer lager.”

.

Nu in het nieuws