Al 141 doden geteld na vliegtuigcrash Sumatra

Print

Een familielid van een slachtoffer wordt getroost. Foto: REUTERS

Waar gisteren nog gedacht werd aan enkele tientallen doden, zijn ondertussen meer dan 140 slachtoffers geteld nadat een militair transportvliegtuig neerstortte in een woonwijk van Medan, op het eiland Sumatra. De Indonesische president Joko Widodo beloofde ondertussen dat de verouderde uitrusting van de luchtmacht herbekeken wordt.

Gisteren stortte een C-130B Hercules uit de jaren 60 neer, enkele minuten na het opstijgen vanop de luchtmachtbasis in Medan. Het vliegtuig raakte op de grond een hotel en enkele huizen, die daarop in brand schoten.

Het plaatselijke tv-station TVOne verklaarde dat 141 lichamen naar een hospitaal nabij de plaats van het ongeval gebracht werden. Dat zou betekenen dat naast de 122 passagiers ook nog een twintigtal doden vielen op de grond.

President: ‘wapensystemen moderniseren’

‘Er moet een evaluatie gebeuren van de ouderdom van vliegtuigen en verdedigingssystemen’, tweette president Widodo gisteravond laat. De president beval naar eigen zeggen een diepgaand onderzoek naar de oorzaak van het ongeval en vroeg een ‘fundamentele herstructurering’ van het Indonesische wapenarsenaal.

‘We moeten niet zomaar wapens kopen, maar we moeten onze wapensystemen moderniseren’, verklaarde Widodo op de televisie. ‘Onze defensie-industrie zou betrokken moeten worden bij de productie, de operatie en het onderhoud. Maar uiteindelijk zouden de aanbestedingen naar een onafhankelijke defensie-industrie moeten gaan.’

.

Nu in het nieuws