‘Sinds het groeiende succes van Ringland hebben de politici een tactiek van sussen en doodknuffelen ontwikkeld, maar dat is schone schijn’

Foto: BELGA

‘Sinds het groeiende succes van Ringland hebben de politici een tactiek van sussen en doodknuffelen ontwikkeld, maar dat is schone schijn’

Print

Morgen verdedigen de actiegroepen stRaten-generaal en Ringland hun visie en hun plannen voor het Vlaamse Parlement. Zij oefenen daarmee hun recht uit van burgers en burgerbewegingen en geven zo uitdrukkelijk aan dat ze gesprekspartners willen zijn. Veel moet er van die hoorzitting evenwel niet verwacht worden.

Sinds het groeiende succes van Ringland hebben de politici een tactiek van sussen en doodknuffelen ontwikkeld, maar dat is schone schijn. Wie iets grondiger zijn oor te luisteren legt, hoort duidelijk dat de heersende politici van Ringland niet willen weten, maar niemand wil dat openlijk zeggen.

Zoals de verdwaalde Open Vld’er die op het festival trots een T-shirt koopt, maar zichzelf niet durft uit te spreken over wat hij echt denkt, in lijn met zijn partij trouwens. CD&V-politici die de wolligste wol bovenhalen als het onderwerp aan bod komt en telkens als ze schijnbaar een pas vooruit zetten, in volle snelheid achteruit krabbelen. De N-VA die de uitgestoken hand predikt in Brussel, maar in Antwerpen iedereen die zelfs maar verdacht wordt van sympathie met Ringland tot vijanden declameert. Iedereen verschuilt zich achter “afspraken binnen de regering” en “beslist beleid”, een variant op de don’t look back van oud-burgemeester Patrick Janssens.

Kortom, we denken niet dat er een morzel grond te veroveren valt voor de sprekers morgen. Vraag is evenwel of een discussie daarmee monddood kan worden gemaakt, want wat kan er in essentie worden ingebracht tégen de Ringlandplannen?

Waar zitten de overtuigende tegenargumenten?

Over de essentie van die plannen wordt weinig of niet openlijk gediscussieerd, de strijd gebeurt in de luwte. Het is ook niet makkelijk om er zinvol tegenin te gaan. Wie kan overtuigend argumenteren dat de volledige overkapping geen onderbouwde visie inhoudt?

De enige kritiek die we horen, is dat Ringland veel geld kost.

Maar álle tracés zullen veel geld kosten, en er zijn al enorm veel centen verloren gegaan aan studies en juridische kwesties.

Ook met het argument dat Ringland veel tijd zal kosten, kunnen de huidige beleidsmakers moeilijk afkomen. Hoeveel tijd is er intussen al voorbijgegaan? En er ligt nog geen centimeter brug of tunnel.

Waar de politici het minder over hebben en wat veel belangrijker is in het Ringlandplan, is het splitsen van lokaal en doorgaand verkeer in twee tunnels. Dergelijke splitsing is in het BAM-tracé niet voorzien. Van David Van Herreweghe, de nieuwe voorzitter van de BAM, hadden we graag gehoord waarom die scheiding geen optie is. We kunnen ons vergissen, maar zo’n ingreep lijkt de enige verstandige wissel op de toekomst.

Wie het Ringlandfestival meemaakte, zag daar vooral jonge gezinnen en veel kinderen. Precies de gezinnen die het stadsbestuur in de stad wil houden. We vrezen dat dit in de toekomst alleen lukt met een goed plan.

MEEST RECENT