© Wim Hendrix

© Jan Van der Perre

1 / 2

Moskeeën plannen nieuw slachthuis

De Antwerpse moskeeën willen zich verenigen in een coöperatie om zo een nieuw slachthuis te kunnen openen in Antwerpen. Schepen van Diversiteit Duchateau (N-VA) heeft zijn twijfels bij het initiatief. “We steken geen geld in een private onderneming”, zegt de schepen.

Sacha Van Wiele

Terwijl schepen Fons Duchateau met een experiment met elektronarcose de moslims wil overtuigen van verdoofd slachten, werkt de Liga Moskeeën, Islamitische Organisaties Provincie Antwerpen (LMIOPA) aan een eigen initiatief. Zij hebben hun oog laten vallen op een leegstaand slachthuis op de slachthuissite. Als dat wordt erkend, kan daar ook onverdoofd ritueel worden geslacht tijdens het Offerfeest. Het slachthuis zou dan een capaciteit hebben van vierduizend dieren. In Antwerpen is nu één slachthuis waar schapen worden geslacht. Dat is onvoldoende om de toevloed verwerkt te krijgen voor het Offerfeest.

Het beheer van dit nieuwe slachthuis gebeurt door Tom Meeuws. Hij is de voormalige directeur van De Lijn Antwerpen en ex-bestuursdirecteur van de stedelijke dienst Samen Leven. Hij is nu actief als sociale ondernemer. Meeuws zal de aanvraag doen voor de erkenning als slachthuis.

”Rustig bekijken”

Schepen Duchateau hoopt de moslims te overtuigen van elektronarcose. Een tijdelijke slachtvloer mag wel voor het verdoofd ritueel slachten. “Daarnaast wijzen we op alternatieven voor het slachten, zoals het geven van een schenking”, zegt de schepen.

“Ik heb pas vorige week vernomen dat er een initiatief is voor de oprichting van een nieuw slachthuis in Antwerpen. Ik wil mij dus nu nog niet uitspreken over de haalbaarheid van dit project. Het gaat hier toch vooral over een initiatief van ondernemers die met het slachthuis winst willen maken. De moslims zijn er zelf maar halvelings bij betrokken.”

Sociaal oogmerk

Elhassan ontkent dat het nieuwe slachthuis een initiatief is van een bedrijf met het doel winst te maken.

“Meeuws is in dit project een partner”, zegt de LMIOPA-voorzitter. “Dit initiatief is er niet om winst te willen maken, maar één met een sociaal oogmerk. Het is een oplossing voor een probleem dat zich snel zal stellen met het Offerfeest op 23 september.”

Lees woensdag meer reacties in Gazet van Antwerpen - editie Stad

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio