Informatiedrempel ozonconcentratie overschreden in Schoten

Foto: BELGA

Informatiedrempel ozonconcentratie overschreden in Schoten

Print
Schoten -

In Schoten is de informatiedrempel voor ozonconcentratie dinsdagavond om 20 uur net overschreden. Daar werd 181 µg/m³ gemeten - de drempel ligt op 180 µg. In de rest van het land bleven de metingen onder die grens. Dat blijkt uit de resultaten die de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) dinsdag op haar site zet. Daarmee is de informatiedrempel eerder dan verwacht overschreden. Dinsdagvoormiddag had Ircel gemeld dat ze voor dinsdag concentraties tussen 120 en 150 µg verwachtte. “De concentraties die we nu zien, liggen dus iets hoger dan verwacht”, zegt Frans Fierens van Ircel.

Woensdag wordt het nog warmer met temperaturen tot 33 graden in het centrum van het land. Door de opstapeling van de luchtvervuiling de afgelopen dagen, zullen de ozonconcentraties “gevoelig oplopen”. Er worden ozonconcentraties verwacht tussen 160 en 200 µg/m³ en de kans op overschrijding van de Europese informatiedrempel is groot, vooral in het noorden van het land, aldus Ircel.

Er wordt geen overschrijding van de Europese alarmdrempel (meer dan 240 µg/m³) verwacht. “We moeten dat dag per dag bekijken”, zegt Fierens. “Over donderdag kan ik dus nog geen grote uitspraken doen.”

Donderdag blijven de ozonconcentraties hoog, maar het is nog onduidelijk in welke mate de bewolking en het mogelijke onweer de vorming van ozon in de lucht zullen afremmen, luidt het.

Bij een overschrijding van de informatiedrempel moet de bevolking geïnformeerd worden over de hoge ozonconcentratie.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio