Opnieuw dode door virus in ‘ebolavrij’ Liberia

archiefbeelden Foto: REUTERS

Opnieuw dode door virus in ‘ebolavrij’ Liberia

Print

Zes weken nadat Liberia ebolavrij werd verklaard, is er weer een geval van het virus opgedoken in het land. Dat bevestigen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Liberiaanse autoriteiten.

Het gaat om een positief geval in Margibi, een district niet ver van de hoofdstad Monrovia. Een zeventienjarige jongen die de symptomen van ebola had, is er gestorven. Net na zijn dood werd bevestigd dat het slachtoffer besmet was met het ebolavirus. “Het slachtoffer is intussen begraven”, meldt Tolbert Nyensuah, vice-minister van Volksgezondheid, die er aan toevoegt dat er geen reden is tot paniek. De autoriteiten zoeken nog uit met wie de jongen nog contact had toen hij ziek was.

Ebolavrij

De ebola-epidemie heeft in Liberia en buurlanden Guinee en Sierra Leone sinds de uitbraak eind 2013 aan meer dan 11.200 mensen het leven gekost. 43 procent van de dodelijke slachtoffers viel in Liberia. In augustus en september van 2014 piekte de ebola-epidemie met tot honderden doden per week.

Op 9 mei werd Liberia officieel ebolavrij verklaard door de WHO. Dat gebeurt wanneer er 42 dagen lang geen nieuwe besmetting is geweest. Die termijn komt overeen met twee keer de maximale incubatieperiode van het virus.

Eerder waren er ook al in Sierra Leone (8) en in Guinee (12) nieuwe besmettingen met het ebolavirus. De helft van die besmettingen waren een gevolg van contacten met bekende patiënten. Hoe het komt dat de overige patiënten besmet raakten met ebola, is nog onduidelijk.

.

Nu in het nieuws