Hermès onder vuur na wrede beelden van krokodillen

Foto: PETA

Mode

Hermès onder vuur na wrede beelden van krokodillen

Print

Dierenrechtenorganisatie PETA ging undercover bij enkele kweekboerderijen van het Franse luxelabel Hermès en ontdekte dat de krokodillen en alligators wiens huid voor handtassen of andere accessoires wordt gebruikt, gruwelijk worden behandeld.

De Birkin en Kelly, al jaren twee uiterst populaire handtassen van het Franse luxemodehuis Hermès, vergen niet alleen een goed gespekte bankrekening, maar ook wat geduld. ‘Wachtlijsten’ van enkele jaren zijn geen uitzondering voor wie zo’n tas wil kopen.

Hermès startte daarom in 2009 zelf met het kweken van krokodillen om aan de vraag voor handtassen en accessoires te kunnen blijven voldoen, aangezien hun aantal in het wild bleef slinken.

Dat er soms drie tot vier dieren nodig zijn voor één handtas, deed toen al wenkbrauwen rijzen, maar een undercoverreportage van dierenrechtenorganisatie PETA legt het wrede lot van de krokodillen en alligators pas echt bloot.

Horrordood

In de reportage (opgelet: niet voor gevoelige kijkers) is te zien hoe de beesten in erbarmelijke omstandigheden leven, met hopen op elkaar in een veel te kleine ruimte, om na amper drie jaar (in het wild kunnen krokodillen met gemak ouder worden dan de mens) op gruwelijke wijze te worden gedood.

In de reportage wordt verteld dat de dieren ondanks het ontwrichten van de wervels of afsnijden van een ledemaat nog blijven leven. Daarom worden de krokodillen nog eens in een ijsbak gegooid tot ze helemaal dood zijn. In 2014 alleen al werden zo’n 43.000 dieren gedood.

Alternatieven

PETA hoopt dat na het uitbrengen van deze beelden Hermès zal stoppen met het produceren en verkopen van producten die gemaakt zijn van exotische huid. De Amerikaanse tak van de dierenrechtenorganisatie heeft alvast een klacht ingediend bij de staat Texas over de illegale en wrede praktijken tegen de dieren.

Hermès liet in een mededeling weten dat het enkel huiden gebruikt van boerderijen die de internationale regelmenteringen volgen. Het modehuis zou het productieproces dan ook nauwlettend in de gaten houden en ingrijpen en sanctioneren als bepaalde boerderijen zich niet aan de regels houden. Over het stoppen met het produceren van die handtassen wordt weliswaar met geen woord gerept.

Victoria Beckham, die met zo’n honderd handtassen van Hermès tot één van de grootste fans van het luxelabel mag worden gerekend, kreeg een persoonlijke brief van de organisatie waarin de gruwelijkheden werden vermeld. Bij de brief zat ook een handtas, een zogenaam Virkin handtas van Freedom of Animals waarvoor geen enkel dier werd gebruikt, die de ontwerpster moet aansporen om ook voor haar eigen kledinglijn op zoek te gaan naar alternatieven.

NIET TE MISSEN