Griekse gepensioneerden mogen toch naar bank

Gepensioneerden die wachten op hun pensioen stonden maandag tevergeefs te wachten bij de banken. Foto: REUTERS

Griekse gepensioneerden mogen toch naar bank

Print

Woensdag openen duizend Griekse bankfilialen hun deuren voor gepensioneerden die geen bankkaart hebben. Zij mogen deze week tot 120 euro afhalen.

Dat heeft het Griekse ministerie van Financiën dinsdag bekendgemaakt. De Griekse banken zijn op last van de overheid tot en met 6 juli dicht en er is een daglimiet ingesteld van 60 euro per dag voor geldopnames. Zonder de speciale opening zouden de gepensioneerden zonder bankkaart dus bijna een week geen kans hebben om geld op te nemen. Ook voor hen geldt dus een limiet, van 120 euro deze week.

Met de kapitaalbeperkingen wil de Griekse overheid de uitstroom van geld stoppen. In de afgelopen maanden, waarin een akkoord tussen het land en zijn internationale schuldeisers over een verlenging van het schuldprogramma uitbleef, haalden Grieken miljarden van hun rekeningen.

De Griekse premier Alexis Tsipras had maandagavond al aangekondigd dat Griekenland een schuld van 1,5 miljard dollar niet zal kunnen terugbetalen aan het IMF. De deadline voor die terugbetaling is vandaag. Tsipras hoopt na het referendum van zondag wel opnieuw te kunnen onderhandelen met de schuldeisers.

Afgelopen weekend werd de impasse bereikt bij de onderhandelingen. Het steunprogramma werd niet verlengd nadat de Griekse regering het referendum aankondigde over het financiële reddingsplan.

Nu in het nieuws