Jeugdbewegingen kreunen onder administratieve lasten bij zomerkampen

Foto: BELGA

Jeugdbewegingen kreunen onder administratieve lasten bij zomerkampen

Print

Jeugdbewegingen hebben het hoe langer hoe moeilijker om zomerkampen te organiseren. Door allerlei regeltjes moeten ze soms tot 40 uur spenderen aan administratieve taken. En zo kan de leiding veel minder tijd vrijmaken voor de voorbereiding van de activiteiten en inkleding van het kamp. Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz zegt dat de jeugdbewegingen aan hem een bondgenoot hebben. Samen met zijn collega voor Toerisme Ben Weyts bereidt Gatz een Masterplan Bivakplaatsen voor.

Jaarlijks trekken 250.000 kinderen en jongeren met de jeugdbeweging op kamp. Een onderzoek van het Agentschap Informatie Vlaanderen bevestigt volgens de jeugdbewegingen echter dat het steeds moeilijker wordt kampen te organiseren. Ze moeten immers te veel tijd steken in onrealistische kampreglementen en administratieve overlast. In het beste geval nemen die taken 4 uur in beslag. In het slechtste geval kan dat oplopen tot 40 uur.

Dat verschil wordt volgens Pieter Monsart van FOS Open Scouting voornamelijk beïnvloed door twee factoren. ‘Ten eerste is er veel lokale regelgeving en worden er veel administratieve taken geëist van de kamperende jeugdgroep. Bovendien weet de gemeente vaak zelf niet bij welke diensten een groep met een vraag terecht kan. Tweede belangrijke factor is de mate waarin een kampeigenaar de groepen ondersteunt in het uitvoeren van die administratieve taken en het aanleveren van informatie.’

Verregaande eisen

Het zijn voornamelijk de gemeentelijke reglementen die de organisaties hoofdbrekers bezorgen. ‘Lokale besturen maken soms regelgeving, met de beste wil van de wereld, die een uitwas is van te ver doorgedreven ‘wat-als-scenario’s’’, weet Monsart. Bepaalde gemeenten durven daarnaast verregaande eisen opleggen aan de kampuitbaters. Die moeten soms een heuse brandweerpost inrichten. De jeugdbewegingen pleiten er voor dat gemeenten eerder inzetten op een goed onthaalbeleid in plaats van te zwaaien met dwingende reglementen.

De bewegingen krijgen bijval van minister en oudscout Sven Gatz. ‘Ik besef maar al te goed dat jeugdbewegingen geen nood hebben aan regelzieke lokale besturen. Er bestaan al regeltjes genoeg’, zegt de Open Vld’er. ‘De regeldrift die heerst bij sommige lokale besturen moet er echt uit’. Ook zijn Toerismecollega Ben Weyts (N-VA) vindt dat lokale besturen meer bereiken met een goed onthaalbeleid dan met overdreven regels. ‘Een coachende opstelling werkt bij jongeren beter dan een streng, formalistisch en controlerend beleid.’

Beide ministers bereiden momenteel, samen met het jeugdwerkveld, een Masterplan Bivakplaatsen voor. Dat plan lijst de knelpunten op die bestaan rond kamp- en bivakplaatsen, het aanbod en de diversiteit ervan, de toegankelijkheid, het lokaal beleid, de brandveiligheid, afvalproblematiek, enzovoort. Ze willen het masterplan in het najaar voorleggen aan de adviesraden, zodat het begin 2016 groen licht kan krijgen.

Nu in het nieuws