Aantal krotten in Antwerpen blijft schrikbarend stijgen

Print
Antwerpen -

Het aantal ongeschikte en onbewoonbare woningen in Vlaanderen blijft stijgen. Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) wil steden en gemeenten nog meer mogelijkheden geven om het probleem aan te pakken.

De provincie Antwerpen telt maar liefst 2663 ongeschikte en onbewoonbare woningen. De stad Antwerpen heeft daar het grootste aandeel in, met 1965 onbewoonbare woningen, een stijging van 26,7% in vergelijking met vijf jaar geleden. Ook het aantal verwaarloosde panden, die voornamelijk aan de buitenkant vervallen en storend zijn, is de afgelopen vijf jaar gestegen. Toch is daar sinds 2013 een lichte dalende trend te merken.

Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) die door Vlaams parlementslid Michèle Hostekint (sp.a) werden opgevraagd.

Leegstandregister

Sinds enkele jaren zijn steden en gemeenten verplicht een leegstandregister bij te houden, wat een mogelijke verklaring kan zijn voor de stijging. “Dat register moet elk jaar worden geactualiseerd en geeft ons een duidelijk zicht op de situatie”, zegt Homans. “Maar ook de inzet op woonkwaliteit is veel groter dan vroeger. Er gebeurt meer controle en steeds meer gemeenten werken samen om ongeschikte en onbewoonbare woningen in kaart te brengen. Zo delen zij onder andere controleurs die de vaststellingen doen.”

Na een eigen controle moeten steden en gemeenten ook nog een controle laten uitvoeren door Wonen Vlaanderen, ter bevestiging. Antwerpen is daarin een uitzondering. Sinds 1 april is de stad ontvoogd, wat wil zeggen dat zij sneller kan optreden en niet meer afhankelijk is van een bijkomende controle. “Dat bespaart ons drie tot zes maanden”, zegt Antwerps schepen van Wonen Fons Duchateau (N-VA).

Lees dinsdag het hele artikel in Gazet van Antwerpen.

Nu in het nieuws