Rellen en verontwaardiging in Nederland na dood Arubaan bij politieoptreden

De overleden Mitch Rodriguez Foto: Facebook

Rellen en verontwaardiging in Nederland na dood Arubaan bij politieoptreden

Print

In Nederland is opschudding ontstaan over de dood van een Arubaan, die afgelopen weekend is overleden na een confrontatie met de Haagse politie. Vooral in de Antilliaanse gemeenschap wordt verontwaardigd gereageerd. Een betoging maandagavond in Den Haag liep uit de hand. Het gerecht besliste intussen dat er een autopsie komt op het lichaam van de man.

Mitch Henriquez werd zaterdag aangehouden bij een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark. Agenten hadden een vermoeden dat hij wapens bij zich had. Hij verzette zich volgens het openbaar ministerie (OM) tegen zijn aanhouding en de politie gebruikte geweld. Hij overleed zondag in het ziekenhuis.

Eerder meldde het OM dat hij onderweg naar het politiebureau onwel was geworden. Maandagmiddag liet het OM weten dat dit niet vaststaat omdat er inmiddels meer informatie is. Zo is op beelden van de aanhouding te zien dat er ook al iets met Henriquez aan de hand lijkt op het moment dat agenten hem nog moeten afvoeren.

Betoging

In de buurt van het politiebureau ontstond maandagavond een grimmige sfeer. Er werden charges uitgevoerd, nadat agenten waren bekogeld met onder meer vuurwerk. Ook maakten de betogers barricades over de volle breedte van de straat. De actievoerders gebruikten daar metershoge hekken voor, die zij bij bouwwerven weghaalden. De actievoerders riepen leuzen als ‘Politie moordenaars!’. Ook hadden demonstranten vlaggen, pamfletten en T-shirts bij zich met leuzen als ‘I love Aruba’ (Ik hou van Aruba), ‘Stop politiegeweld’ en ‘Onbetrouwbaar ministerie’. Sommigen herinnerden aan de 17-jarige Rishi die in 2012 door een agent werd doodgeschoten in het station van Den Haag.

De dood van Henriquez maakte ook veel los op sociale media en in de Arubaanse politiek. De Nederlandse regering heeft al laten weten dat er ‘een onafhankelijk onderzoek zal plaatsvinden door de rijksrecherche’ naar de omstandigheden rond de dood van Henriquez.

MEEST RECENT