Academici verzetten zich tegen hogere pensioenleeftijd

Foto: Photo News

Academici verzetten zich tegen hogere pensioenleeftijd

Print

Een tiental professoren stelt de pensioenhervorming van de federale regering, waarbij de pensioenleeftijd wordt opgetrokken naar 67 jaar, in vraag. In een open brief hekelen ze dat er nooit een debat is geweest, schrijven de krant De Morgen en Le Soir dinsdag.

‘Dit wijst op een gigantisch democratisch deficit’, zegt demograaf Patrick Deboosere (VUB). Samen met tien collega’s komt hij na een doorlichting tot de conclusie dat het optrekken van de pensioenleeftijd een onberedeneerde beslissing is. Volgens de experts is de impact op de arbeidsmarkt onvoldoende onderzocht. Ook vragen de academici zich af of het voor iedereen haalbaar is om zo lang te werken. Volgens Deboosere zullen er veel meer mensen in andere stelsels belanden zoals de werkloosheid of de ziekteverzekering.

Budget

Daarnaast hebben jonggepensioneerden nog een maatschappelijke functie, zoals de zorg voor kleinkinderen of zieke ouders. Als de overheid die taken moet overnemen zal dat veel geld kosten.

Waarom gaat de regering ervan uit om het pensioenbudget absoluut te willen bevriezen? Extra kosten kunnen wel degelijk opgevangen worden, stellen de academici, maar dat vergt maatschappelijke keuzes. ‘Eén procent van het bbp gaat naar het financieren van de bedrijfswagens. Dat geld zou je ook kunnen geven aan de pensioenen’, aldus Deboosere.

.

Nu in het nieuws